Lättnad i sikte för Argentinas krisekonomi

Argentina och Internationella valutafonden, IMF, tycks nu ha enats om en uppgörelse efter utdragna och hårda förhandlingar. Det vore en lättnad, inte bara för den kristyngda argentinska ekonomin, utan även för de internationella finansinstitutioner, som har lånat ut pengar till landet, rapporterar SR:s korrespondent Lars Palmgren.
Den här veckan förfaller lån på sammanlagt 25 miljarder kronor som olika internationella finansinstitutioner, bland annat IMF och Världsbanken, gett till Argentina. Så sent som för två dagar sedan sade den argentinska ekonomiministern Roberto Lavagna att Argentina inte tänkte betala förrän man nått ett avtal med IMF. Första avbetalningen Men på tisdagen gjorde Argentina en första avbetalning. Och resten kommer att betalas senare i veckan. Visserligen är ännu inget avtal med IMF klart, men förhandlingarna har nu avancerat så pass mycket att Argentina beslutat att betala för att inte ytterligare försvåra en slutgiltig uppgörelse. Källor i det argentinska ekonomidepartementet säger att IMF på torsdag kommer att ge en officiell bekräftelse på att ett avtal nu har rotts i hamn. Accepterar kraven Vad som gjort att de segdragna förhandlingarna nu äntligen nått ett konkret resultat har flera orsaker, inte minst det att Argentina accepterat de flesta av IMF:s krav, men först sedan de mjukats upp betydligt. Men det beror också på att Argentinas vägran att betala sina lån skapar stora problem för de internationella finansintitutionerna. Världsbanken skakades När Argentina för ett par månader sedan inte betalade ett lån till Världsbanken rubbade det bankens hela verksamhet. Det avtal som nu tycks ha nåtts innebär inga färska pengar till Argentina, utan enbart en lättnad i återbetalningskraven för lån som redan är utbetalda. Men i Argentina hoppas man också att det är det första steget för att landet ska återupprätta sin trovärdighet som låntagare.
Lars Palmgren, Santiago
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".