Torftig matmiljö ger äldre näringsbrist

Maten som tillagas i såväl storkök som på plats på ett äldreboende når ofta inte upp till den höga standard som krävs. Många äldre i Sverige är idag undernärda.
– I viss mån är det ett kommunalt ansvar att se till att den mat som serveras är näringsriktig och enligt de rekommendationer som vi på Livsmedelsverket har publicerat, säger Åke Bruce, professor i tillämpad näringslära på Livsmedelsverket. – Men lite högre upp i hierarkin är det oklart, säger han. Vi har inget myndighetsansvar där, utan det vi kan göra är att tillhandahålla information om hur det bör vara. Hänvisar till varandra Livsmedelsverket ger ut en bok som heter ”Mat och näring för sjuka”. Där står hur man på bästa sätt ska göra för att de äldre ska få rätt näring. Vem som sedan ska kontrollera näringsriktigheten i de gamlas mat är alltså otydligt. Länsstyrelsen, Socialstyrelsen, Livsmedelsverket och kommunerna hänvisar till varandra. ”Bättre förr” Maria, som är över 90 år gammal, och bor på ett äldreboende i Stockholm, tycker att både maten och samvaron var bättre då maten tillagades på plats. – Vår mat är lagad i något storkök där folk som ska kunna laga mat inte kan, säger hon. Ibland har jag en känsla av att det är utfordring i stället för mat. Vad tror du om näringsvärdet i maten? – Jag tror inte alls att den innehåller vad vi behöver, säger Maria. Allt fler äldreboenden får numera mat från ett storkök, som kör ut den färdiga maten. Det behöver inte betyda att maten blir sämre. Inte tillräckligt med mat Maten kan vara nog så väl tillagad och näringsriktig, men det finns andra orsaker till att de gamla inte får i sig det de behöver. – Välbefinnandet är också en del i matproblematiken för de gamla, säger Ylva Mattson Sydner på Hushållstekniska instutionen på Uppsala universitet som har doktorerat om äldreomsorg och mat. – Jag tycker att man tar bort de möjligheter de gamla kanske vill ha i fråga om måltider, säger hon. Om vi jämför med oss själva vill vi ju ofta ha en gemenskap vid måltiderna och inte äta ensamma. Samtidigt tar vi i stor utsträckning bort den möjligheten för de gamla om de bara får mat bara för att de ska bli mätta och ingenting mer. Även andra orsaker Att det inte bara är fråga om matens innehåll anser också Åke Bruce på Livsmedelsverket. Han pekar på en rad andra orsaker. – Ett stort problem kan vara att måltiderna ligger så tätt. Att personalens schema, snarare än behov, bestämmer när man serverar frukost, lunch eller middag. Dessa kan komma så tätt att de äldre inte hinner bli hungriga, och då hjälper det inte om maten är aldrig så näringsriktig. Man orkar helt enkelt inte äta det man behöver, säger Åke Bruce.
Mikael Gunnarsson, P1-morgon, och Helena Jansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".