Ericsson-aktien kraftigt upp hittills i år

Telekombolaget Ericsson går starkt på börsen. Hittills i år tillhör Ericssons B-aktie vinnarna, och uppgången förklaras främst med att det är en allmän uppgång i hela branschen. Men det kan ta snabbt slut när kvartalsrapporten läggs den 3 februari.
Ericssons B-aktie noterade bottennivån 2 kronor och 96 öre den 30 september förra året. Sedan kom kvartalsrapport nummer tre och aktien rusade uppåt i sex veckor, kursen gick upp 240 procent, och toppade med att klättra över 10-kronorsstrecket den 22 november. Idag, i mitten av januari, ser den kortsiktiga kursutvecklingen lika imponerande ut: upp 19 procent på en vecka, upp 13 procent på en månad, upp 43 procent sedan årsskiftet och upp 105 procent på tre månader. En imponerande kursuppgång med andra ord, som emellertid snabbt avkyls av siffran för den senaste 12-månadersperioden, som är minus 76 procent. Det är inte Ericssons egen styrka som slår igenom, utan det handlar mer om en allmän branschuppgång. 2004 har ju hos analytiker blivit det år då det ska vända, och minsta tecken på det, driver upp kursen. Blickarna riktas mot dom rapporter för fjärde kvartalet som snart börjar redovisas. Konkurrenter på systemsidan, som Alcatel har redan visat på positiva siffror, och Lucent och Nortel kommer senare, och också Nokia och Motorola står på tur, och det viskas bland analytiker om en positiv utveckling för både systemförsäljningen och mobiltelefonförsäljningen. Även dom skuldtyngda operatörerna, främst i Europa, tycks ha fått ordning på finanserna, och vara beredda att investera igen i år, trots mångmiljardskulderna som finns med i bagaget från dom alltför optimistiska åren. Allt detta bidrar till att pressa upp kursen, men frågan är om det varar längre än till den 3 februari för Ericssons del. Då kommer rapporten för det fjärde kvartalet, och då visar det sig om det finns fog för optimismen för 2004.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".