Hovrätten prövar dom för treårings död

Den senaste tiden har flera grova fall av barnmisshandel uppmärksammats runt om i landet. Idag, onsdag, börjar Svea hovrätt pröva om det var riktigt att döma en man till 3,5 års fängelse för grov misshandel och vållande till annans död, för att med andra ord ha orsakat sin treårige styvsons död i Spånga i västra Stockholm.
Chefsåklagare Bjarne Rosén har fått ta emot mängder av protester mot domen som många anser är för mild. – Det är uppskattningsvis över 3 000 personer som hört av sig, säger Bjarne Rosén. Har du varit med om någon liknande folkstorm tidigare? – Aldrig. Det är första gången vi blivit utsatta för så kallad mailbombning. Fallet med den treårige pojken i Spånga har lämnat få människor oberörda. Dagmamman vittnar om en pigg och frisk liten pojke som på eftermiddagen den 26 februari förra året motvilligt låter sig hämtas av sin styvfar. Slagen och stampad till döds Några timmar senare hörs skrik från familjens lägenhet, och ytterligare några timmar senare är pojken död. Slagen och stampad till döds enligt rättsläkarna, som noterar sex brutna revben, en fraktur på blygdbenet och ett hål på tjocktarmen med akut bukhinneinflammation som följd. Styvpappan har hela tiden nekat till att ha med misshandeln att göra, men Stockholms tingsrätt dömde honom i höstas till 3,5 års fängelse för grov misshandel och vållande till annans död. Det var då folkstormen inleddes. Straffskalan för grov misshandel sträcker sig nämligen ända upp till tio års fängelse. Samtal till Bris från misshandlade barn På Barnens rätt i samhället, Bris, har man också märkt av upprördheten. Göran Harnesk är Bris generalsekreterare och han berättar om ett ökande antal samtal från vuxna, men också från barn som berättar att de själva misshandlas. – Det finns alla former, från de grövsta som man helst inte vill ta till sig där föräldrar eller andra anhöriga använder tillhyggen och gör det på ett sådant fruktansvärt grovt sätt till örfilar och inkastningar i garderoben eller någonting sådant där. En av de största frågorna för Bris Bris får årligen omkring 20 000 samtal till sin hjälptelefon. Misshandel har blivit en av de största frågorna. – Närmare en tredjedel av alla som hör av sig till oss är brottsoffer enligt lagens mening. De enda som känner till det är vi, barnet själv och förrövaren. Det är ytterst sällan som sociala myndigheter och polis känner till detta. Invänder mot lagskärpning Regeringen arbetar man just nu med en skärpt lag mot barnmisshandel. Bland annat vill man höja straffen för de som misshandlar sina egna barn, men enligt Bjarne Rosén är det inte lagen som är problemet. Istället handlar det om att Högsta domstolen slagit fast en praxis som tingsrätterna och hovrätterna måste följa. Domen i HD gällde en fyraårig flicka som misshandlades mycket svårt av sin styvpappa och där styvpappan dömdes till tre års fängelse. – Lagen är det inget fel på, det är det sätt som domstolarna tillämpat lagen. Där har man Högsta domstolen som gått före i det här målet från 2000. Jag tror inte att man genom en lagändrig kan ändra praxis, utan det får nog Högsta domsolen göra självt.
Nina Odermalm Schei
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".