Skarp Persson-kritik mot USA

Statsminister Göran Persson är mycket kritisk till USA:s behandling av den 23-årige svensk som har suttit inspärrad på Guantanamobasen på Kuba i över ett år.
I en intervju med Sydsvenska Dagbladet säger Persson att det är en demonstration av arrogans som stärker känslan av att USA beter sig som de vill. Persson anser att USA har börjat tumma på rättssäkerheten i kampen mot terrorismen efter den 11 september. Han pekar på militärdomstolar med rätt att utfärda dödstraff, arresteringar utan angivande av grund och fångarna på Guantanamo och andra militärbaser, som suttit inspärrade i över ett år utan att åtalas. Vad gäller den fångne svensken på Guatnanamo säger Göran Persson att situationen är absurd och att regeringen tjatar på amerikanarna så ofta den kan, men att Sverige inte gärna kan intervenera militärt eller vidta ekonomiska sanktioner mot USA.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".