Bråk i Malmö påverkade Göteborgskravallerna

Det är inte bara polisen i Göteborg som får kritik i Göteborgskommitténs rapport om kravallerna i Göteborg. I rapporten konstaterar man att det fanns många brister i polisinsatsen i Malmö under EU-toppmötet våren 2001 och att det då skapades en misstro mellan poliser och demonstranter som påverkade händelserna i Göteborg.
När EU:s finansministrar möttes i Malmö på våren 2001 samlades omkring 2000 personer för att demonstrera. Av dom greps 266 stycken under tumultartade bråk mellan poliser och demonstranter. Egentligen var händelserna i Malmö inte alls ämne för Göteborgkommitténs arbete, men ganska snart insåg ledamöterna i kommittén att både poliser och demonstranter förklarade våldet i Göteborg med ett misstroende som uppstod redan i Malmö. Göteborgskommittén har därför också granskat händelserna i Malmö och menar att polisinsatsen inte stod i proportion till ordningsstörningen. Men det håller inte polismästaren i Malmö Per Svartz med om: – Det som vi gjorde medförde att vi kunde genomföra den här demonstrationen. Både själva demonstrationen fick ju avslutas och gå den planerade marchvägen, men också Ecofin-mötet kunde genomföras. Vi menar att det var nödvändigt. Göteborgskommittén tycker däremot att demonstrationsfriheten inskränktes för flera hundra personer som greps, att språkbruket som en del poliser påståtts ha använt var oacceptabelt och att polisens våld var överdrivet. Många minns polismannens slag rakt i ansiktet på en demonstrant eller hur unga demonstranter släpades iväg gråtande och skrikande. Men Polismästaren i Malmö Per Svartz är nöjd med insatserna och tycker inte att polisen använt mer våld än vad som är acceptabelt. Och han ångrar inte heller något från insatserna i Malmö – Nej det jag inte säga att jag gör. Det är självklart så att det gjordes en del felaktigheter, men det får man räkna med. Det här är en komplicerad och laddad polisiär insats.
Max Carlgren

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".