Fyra svenskor utvisades från Bolivia

Fyra svenskor utvisades på tisdagen från Bolivia. De anklagas för att ha deltagit i de aktioner som odlarna av cocablad inledde på tisdagen för att protestera mot regeringens planer på att utrota coca-ordlingarna.
De fyra svenskorna ingår i en större grupp elever från Färnebo folkhögskola som varit i Bolivia sen november för att studera olika aspekter av landet. Illegala aktiviteter De fyra anklagas för att ha deltagit i politiska aktiviteter och för att ha haft kontakt med illegala politiska organisationer. Svenskorna förnekar anklagelserna men myndigheterna hävdar att de har bevis, bland annat i form av fotografier. Omfattande protester Enligt uppgift skulle dom fyra svenskorna ha deltagit i dom omfattande protester som odlarna av coca-blad inledde på tisdagen. Militär angrep Protesterna fick en blodig början. Vägblockader som bönderna satt upp på huvudvägen genom Chapare-området, där den mesta av den illegala cocan odlas, angreps av militär. Två bönder dödades, sex sårades allvarligt och uppemot 170 greps när militären försökte rensa vägen. Ledare nära segra i presidentvalet De bolivianska coca-bönderna leds av socialisten Evo Morales som var nära att segra i presidentvalet för några månader sen och som nu står i spetsen för en stor fraktion i kongressen. Det här är inte första gången coca-bönder och milit är drabbar samman i Bolivia. Men det är första gången deras ledare har en plats i kongressen. Det är också första gången utlänningar anklagas för att delta i coca-böndernas protester.
Lars Palmgren, Santiago
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".