Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Biståndsgrupp varnar för kaos i Afghanistan

Säkerheten i Afghanistan är fortfarande dålig och en brittisk biståndsgrupp varnar nu för att landet på nyrtt kan hamna i ett blodigt kaos.
Det är den stora brittiska biståndsgruppen Care som i en rapport säger att säkerhetsläget utanför Kabul är så dåligt att Afghanistan riskerar att störtas i kaos på nytt. Säkerhet måste prioriteras Care säger att det kan ta många år innan den afghanska regeringen är stark nog att själv hålla fred i landet. Gruppen säger att det internationella samfundet måste priotera säkerhetsläget, inte bistånd. Kritik mot återuppbygnadsarbete Care är kritiskt mot amerikanska planer på att börja låta sina soldater ägna sig åt återuppbyggnadsarbete, så länge säkerheten är så dålig. Hotet, säger Care, kommer från islamister som är emot de utländska styrkorna, från lokala gerillaledare som kontrollerar stora delar av landet, och från banditer. Talibaner omrupperar sig Tidigare i veckan hittade amerikanska soldater ett stort lager av raketer och sprängämnen i östra Afghanistan, det var det andra stora vapenbeslaget på bara några dagar. Samtidigt kommer rapporter om att kvarlevor av taliban-regimen håller på att omgruppera sig i trakten kring staden Kandahar. Dödshot mot samarbete med utlänningar Enligt lokala afghanska myndigheter och FN-personal håller talibanerna, en del av dem baserade i grannlandet Pakistan, på att försöka värva anhängare för ett gerillakrig mot utlänningar i Afghanistan. De senaste dagarna har affischer satts upp med dödshot mot alla som samarbetar med utlänningar. Men källorna säger att det oklart hur mycket folkligt stöd talibanenerna har, och exakt vad de har för planer. Fortfarande på fri fot är tre män som USA bedömer utgör ett stort hot mot fred och säkerhet i området. De tre är Osama bin Laden, förre afghanske härskaren mullah Omar samt Gulbudin Hekmatyar, en islamist som utropat heligt krig mot USA. I många månader har hundratrals amerikanska soldater från specialstyrkor jagat dessa efterlysta, hittills utan resultat.
Nils Horner, New Delhi
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".