Nej till EMU organiserar sig

Nu börjar nej-sidan att organisera sig inför folkomröstningen om EMU i höst. På tisdagen träffades olika delar av nej-sidan för ett första möte. Där beslutades att man ska bilda en organisation, som ska fördela pengarna inför kampanjen.
Organisationen får ett övergripande ansvar för att fördela pengar till de olika grupper som säger nej till EMU, säger miljöpartiets Peter Eriksson. – De vänder sig till olika grupperingar. Det tror jag är viktigt för att vi ska göra en bra folkomröstning. Vi har ju potentialen att vinna den rejält. Det gör vi bara om alla är med och drar sitt strå till stacken istället för att lägga in alla pengar i en pott. Samling i riksdagen Ett tjugotal personer från olika nej-läger samlades på tisdag kväll i riksdagen. Där fanns bland annat centerpartister, kristdemokrater som säger nej till emu, miljöpartister, vänsterpartister, fackligt nej till EMU och även medborgare mot EMU. Övergripande organisation Det man kom fram till var alltså att låta en arbetsgrupp arbeta fram stadgar och regler för en förening som ska fördela pengarna. Enligt vänsterpartiets Gudrun Schyman är det logiskt att det inte blir en enda nej-organistaion utan bara en övergripande grupp som fördelar pengarna. – Vi är ju mycket olika organisationer, vi har ju olika bevekelsegrunder för vårt nej till EMU. Det är ju en fördel, vi ska ta tillvara på det. Vi vänder oss till olika målgrupper och det ska vi göra, det kommer att bli vår styrka. Ta fram fördelningsnyckel Fördelningen ska ske enligt en nyckel man också ska arbeta fram till ett möte som ska hållas om tre veckor med flera olika nej-grupper, enligt centerns nej-general Lena Ek. – Tredje februari konstituerar vi den här föreningen och bestämmer en styrelse och bestämmer en styrelse och fattar de övriga praktiska besluten som behövs. Gemensamma beslut Enligt socialdemokraten och EMU-kritikern Sören Wibe kommer det att bli vissa gemensamma tag mellan dom olika nej-grupperna. – Det är klart att en hel saker måste man komma överens om. Man måste till exempel boka annonsplatser, man måste komma överens om vilka som ska företräda nej-sidan i slutdebatten. Det är självklart att det måste förekomma ett samråd mellan alla deltagande organisationer. Men huvuddelen av arbetet kommer att utföras av varje organisation för sig. Kommer sverigedemokraterna att få några pengar från de 48 miljonerna? – Det skulle förvåna mig väldigt mycket om det skedde Varför det? – Det är väl ganska kända skäl var de står politiskt och jag tror att de inser det själva så att de inte kommer att söka några pengar heller.
Edvard Unsgaard
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".