Fredssamtal om Elfenbenskusten inleds i Paris

På onsdagen inleds fredsamtal mellan rebellerna och Elfenbenskustens regering i Paris. Parterna står långt ifrån varandra, men hoppet att nå en lösning på konflikten är ändå större än tidigare.
Elfensbenskusten, en gång det stabila landet i en orolig region, men i dag är Elfensbenskusten de facto delat. I norr härskar rebellerna, i söder regeringen och president Laurent Gbagbo. Etniska och religiösa spänningar har ökat, fientligheten mot landets många miljoner invandare och gästarbetare tar sig ofta uttryck i våldsamheter. Franska trupper stoppade rebellerna Mellan regeringsstyrkorns och rebellerna finns de franska trupperna, officiellt där för att skydda franska medborgare. Men det är den franska truppnärvaron som har stoppat rebellerna från att marschera söderut, mot landets största stad, Abidjan. Konflikten började den 19 september 2002. Missnöjda och avskedade officerare försökte gripa makten i en statskupp. Kuppen misslyckades Kuppförsöket slogs ned i söder, i Abidjan. Men upprorsmakarna, som kallar sig för Elfenbenskustens patriotiska rörelse, tog norra halvan av landet, den i huvudsak muslimska delen. Den västafrikanska samarbetsorganisationen, ECOWAS, medlade fram en vapenvila i oktober, som i stort sett har respekterats. Men alla försök att få till stånd en politisk uppgörelse har misslyckats. Fredssamtalen, som i dag, onsdag, inleds i Paris, står den gamla kolonialmakten Frankrike värd för, och det finns hopp om en politisk kompromiss. Man talar om en stor samlingsregering, en regering som ska leda fram till nya val. Nya rebellgrupper Sedan vapenvilan skrevs under har läget komplicerats av att två nya rebellgrupper dykt upp. Båda finns i västra delen, den landsända som gränsar mot Liberia. Och, det finns uppgifter om att bland dessa rebeller finns män från både Liberia och Sierra Leone, länder som båda har erfarit mångåriga grymma inbördeskrig. Men också dessa två grupper är nu representerade i Paris. Alla tre rebellfraktionerna kräver Gbagbos avgång och nyval. Valen som hölls år 2000 och som Gbagbo vann, är omtvistade. Gbagbo, som är kristen och har stort stöd i söder, tänker inte gå rebellerna till mötes på den här punkten, säger han. Han kan tänka sig att sträcka sig till en allmän amnesti åt upprorsmännen.
Marianne Kihlberg, Johannesburg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".