USA mildrar tonen mot Nordkorea

Efter en serie utmanande drag från Nordkoreas sida har nu attityden från USA mjuknat lite grann. Men några direkta möten är det inte dags för ännu. I avvaktan på det flockas sändebud och medlare i både själva Nordkorea och i länderna runt omkring.
Medan USA försöker att mildra den koreanska krisen fortsätter Nordkorea att ösa ur ett till synes aldrig sinande lager av okvädningsord och angreppspunkter mot USA. Nordkorea är redo att stärka självförsvaret ytterligare, hette det på onsdagen i tidningen Minju Joson, regimens officiella språkrör. Exakt vad nästa drag kan tänkas vara framgick inte. USA mildrar tonen Under ett par dagar har nordkoreanerna säkerligen med stor tillfredsställelse ändå kunnat registrera hur USA mildrat tonen och sagt att det visst går att sitta ner och tala med Nordkorea. På tisdagen kom också uttalanden direkt från president George Bush, som gav eftertryck till denna helomvändning. Kina vill medla Den biträdande amerikanske utrikesministern James Kelly har i dag överläggningar i Peking. Kina har sagt sig kunna medla, en rysk delegation är på väg till Nordkorea, Australien har sändebud inne i landet.I Nordkorea finns också den 73-årige kanadensiske internationelle mångsysslaren Maurice Strong, utsänd av FN:s generalsekreterare Kofi Annan. Nord och Syd ska mötas Det är ännu för tidigt att spekulera i när och om denna kris kan lösas upp. Ett viktigt möte där nordkoreaner medverkar direkt sker på tisdag då ministerdelegationer från Syd- och Nordkorea ska träffas. USA kräver ovillkorligen att Nordkorea först ger upp sina kärnvapenambitioner innan någon dialog kan inledas. Då vill USA teckna ett nytt avtal med Nordkorea. Det framgår av en intervju med USA:s utrikesminister Colin Powell i dagens Wall Street Journal. Det krävs en överenskommelse som bättre än tidigare reglerar Nordkoreas möjligheter att beträda kärnvapenvägen, säger Colin Powell. Ingen formell icke-angreppspakt Den amerikanska regeringen är beredd att garantera att USA inte har någon avsikt att invadera Nordkorea men inte i något som skulle kunna kallas en formell icke-angreppspakt, antyder Powell. Reaktorerna har inte blivit klara Det är inte heller givet att det bästa för att lösa Nordkoreas energiproblem skulle vara att verkligen bygga de lättvattenreaktorer för kärnkraft som USA, Japan och Sydkorea kom överens med nordkoreanerna om vid den förra krisen 1994. De reaktorerna har inte blivit färdiga. Kommer USA så långt att Nordkorea avsäger sig kärnvapenamabitionerna kan USA hjälpa det utfattiga landet med energi och matleveranser klargör Colin Powell.
Lars Gunnar Erlandson, Bangkok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".