Krav på bättre polisskydd vid kravaller

En av de brister Göteborgskommittén pekar på i sin utredning om EU-toppmötet var att polisen saknade rätt utrustning. Till exempel fungerade inte radioutrustningen. Enligt Jan Karlsen, ordförande i Polisförbundet, varierade skyddsutrustningen beroende på varifrån poliserna kom.
Det ställdes krav att poliserna skulle ha kravallutrustning. Men eftersom de olika polismyndigheterna har kostat på sina poliser kom dom med väldigt olika utrustningsnivå till EU-toppmötet i Göteborg. En del kom helt utan utrustning – Det var fullständigt förödande och ledde till att ett antal polismän till och med själva fick gå och köpa egen utrustning i sportaffärer och liknande. En del poliser kom till Göteborg helt utan utrustning, säger Jan Karlsen. I polisens skyddsutrustning ingår bland annat skyddsväst, hjälm, knä- handledsskydd, kängor, halsskydd och flamsäker huva och i vissa fall brandsläckare. Polisradion fungerade inte Men det var inte bara den personliga skyddsutrustningen som inte höll måttet under kravallerna. Radiosystemet som polisen använder bygger på gammal teknik på 60-talet. Dessutom skiljer sig radiokommunikationen åt mellan olika polismyndigheter i landet. Under EU-toppmötet fick poliserna i vissa fall lyssna på sändningar i bland annat Sveriges radio, för att få reda på vad som hände runt omkring dom, säger Polisförbundets ordförande. Han anser också att regeringen, som har känt till och arbetat med frågan om radioutrustningen i flera år, borde ha sett ha sett till att den fungerade. Politikernas ansvar – Frågan är politikernas ansvar eftersom det handlar om en investering på omkring 5 miljarder kronor att lösa. Det här hade inte behövt dras i långbänk om det hade varit en tydlig, politisk styrning. Jag förutsätter att politikerna efter Göteborgskommissionens rapport inte längre kan köra med långbänken, säger Jan Karlsen, ordförande Polisförbundet.
Catarina Malmsberg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".