Åklagaren vill dubbla styvpappans straff

På onsdagsförmiddagen inleddes rättegången i Svea Hovrätt mot den man från Spånga i västra Stockholm som misstänks ha misshandlat sin treårige styvson till döds. Mannen dömdes till tre och ett halvt års fängelse i tingsrätten och chefsåklagaren kräver avsevärt högre straff.
– Det är en för mild dom. Den bör ligga i storleksordningen sju år, säger chefsåklagare Bjarne Rosén. Enligt åklagaren var dödsmisshandeln synnerligen brutal. Rättsläkarens protokoll visar att pojken sparkats, slagits och stampats till döds. Hävdar att relationen var god På onsdagsförmiddagen förhördes den 30-åriga styvpappan i Svea Hovrätt. Han förnekar att han någonsin blivit arg eller slagit den lilla pojken. Mannens advokat kräver att mannen ska frikännas och har kallat in ett nytt vittne för att intyga att mannens relation med pojken var god. Opinion kräver hårdare straff Fallet med den dödade treåringen har väckt stor uppmärksamhet och en folkstorm bröt ut när straffet för dödsmisshandeln bara blev tre och ett halvt år trots att straffskalan för dödsmisshandel sträcker sig till tio års fängelse. För Svea Hovrätt återstår det nu inte bara att pröva styvpappans skuld utan också att ta ställning till hur hårt dödandet av ett barn ska bestraffas.
Nina Odermalm Schei
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".