”Svårt förändra polisens arbetssätt”

Den hårda kritiken mot hur polisen fungerade under EU-toppmötet i Göteborg får medhåll av professor Leif GW Persson, kriminolog vid Rikspolisstyrelsen. Men han tror inte att Göteborgskommitténs förslag om bättre samordning och mer direkt styrning inom polisen kommer att leda till några förändringar.
– Jag tror inte det kommer leda till ett dj-a nickel. Sådana här förslag om polisen har kommit hela tiden sedan 1960-talet. Men de har aldrig lett till någoting. Varför inte? – Därför att polisen är ett slags stat i staten. Polisen har fullt mandat att upprätthålla sitt revir, har ingen konkurrens och lever i en skyddad monopolstiatuation. Det saknas dessutom ett kontinuerligt långsiktigt intresse från politikerna att ta itu med de här frågorna. Tror du att Göteborgskravallerna kan bli ett startskott för en förändring av polisen? – Det skulle förvåna mig mycket. Varför tror ni att den här dj-a utredningen skulle förändra något. Ni kommer tjata och prata om det här veckan ut. Sedan är det glömt.
Mari Forssblad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".