Gränser för fri rörlighet i större EU

Den svenska arbetsmarknaden kommer inte att översvämmas av arbetskraft från öst när Polen och de baltiska länderna nästa år blir medlemmar i EU. Men det finns skäl att inte omedelbart tillåta en fullständigt fri invandring av människor som vill arbeta i Sverige. Det slås fast i en utredning som blev klar på onsdagen.
Utredningens slutsatser går emot statsminister Göran Perssons tidigare uttalanden om att Sverige inte tänker lägga några hinder för invandringen. Utredningens ordförande Berit Rollén, som har stor erfarenhet av svenska arbetsmarknadsfrågor, säger att hon inte tror att den seriösa invandringen av arbetskraft från de nya EU-länderna blir ett problem för Sverige. Men det finns risk för att en fullständigt fri invandring skulle kunna missbrukas och då bli en stor belastning för det sociala trygghetssystemet i Sverige och därför vill Berit Rollén under en övergångsperiod införa ett antal försiktighetsregler. Man ska inte bara kunna komma hit och börja jobba för låg lön hos oseriösa arbetsgivare, det ska gå att kontrollera att den som får ett jobb här också får en lön som går att leva på i Sverige, arbetsgivaren måste kunna visa fram ett intyg från skattemyndigheterna om att han är godkänd hos dem, att han inte har stora skatteskulder, och bara är ute för att själv tjäna pengar på billig arbetskraft. Migrationsverket och skattemyndigheterna ska enligt utredningen samarbeta i den här kontrollen, och arbetsmarknadsstyrelsen måste då också ändra sina regler om arbetstillstånd - målet är alltså att försöka filtrera bort en invandring av människor som inte skulle kunna försörja sig i Sverige, som är ute för att jobba svart och som kanske enbart skulle bli en kostnad och börda för dom svenska socialförsäkringarna. EU:s huvudprincip är att arbetskraften i Europa fritt ska kunna röra sig mellan medlemsländerna. men Tyskland och Österrike krävde och fick också rätt att under en period på sju år stoppa en fri invandring. I samband med det så sa statsminister Göran Persson att han inte ville ha några hinder för invandringen i Sverige.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".