”Svårt förändra polisens arbetssätt”

Den hårda kritiken mot hur polisen fungerade under EU-toppmötet i Göteborg får medhåll av professor Leif GW Persson, kriminolog vid Rikspolisstyrelsen. Men han tror inte att Göteborgskommitténs förslag om bättre samordning och mer direkt styrning inom polisen kommer att leda till några förändringar.
– I exempelvis New York är 85 procent av all personal inom myndigheten poliser som arbetar på fältet. 15 procent är administration och sitter på kontor. Inom svensk polis är det inte så. där är omkring 50 procent av all personal sysselsatt med administration. Det är en för stor del och det innebär att den där blå linjen ute på gatan blir alldeles för tunn. Men innebär allt det här ledarskapet och alla chefer i svensk polis: Innebär det att de gör sitt jobb? – Det är nästa problem. De är ganska dåliga på det. I Göteborgsfallet var det ingenting som fungerade. Det sägs att att rikspolichefen borde ha tagit ett större ansvar. – Hur f-n skulle han kunna göra det? Det är ju en självständig polismyndighet i Västra götaland. Det är ju den nästa största i landet efter Stockholm. Sett till personal är den ju bra mycket större än den rikspolisstyrelse som Heckscher förfogar över. Hur ska han kunna göra det när de i Göteborg säger åt honom att de inte är intresserade av det? Han har ju anklagats för att ha visat ointresse. – Det vet jag inte om det är en korrekt beskrivning. Det var nog så att de i Göteborg gick omkring i för stora skor. De var så kåta på att få den där uppgiften: Det här klarar vi och Stockholmsjävlarna ska inte göra sig besvär. Menar du att det finns en kulturell skillnad inom polisen? – Ja det finns det. Göteborgarna ber aldrig om hjälp och har väl högst profil i det avseendet. Tror du att Göteborgskravallerna kan leda till en förändring här? – Det kommer inte leda till ett dj-a nickel. Sådana här förslag om polisen har kommit hela tiden sedan 1960-talet. Men de har aldrig lett till någoting.
Mari Forssblad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".