Ny handlingsplan mot kvinnovåld

Regeringens kommande handlingsplan för hur mäns våld mot kvinnor ska bekämpas kommer att innehålla tvingande regler och lagar för myndigheter och kommuner.

Det säger den ansvariga ministern, folkpartisten Nyamko Sabuni.

”Senare blir politik”
– Vi kallar det för handlingsplan för att det finns åtgärder som justitiedepartementet måste genomföra som social-departementet måste genomföra, som kanske utbildnings-departementet måste genomföra, så man kan kalla det för vad man vill.

– Men det viktiga är att åtgärderna som vi beskriver i planen att det senare blir politik i vissa propositioner eller uppdrag, säger hon.

Makt att förändra
Det finns ett förslag på vad handlingsplanen konkret ska innehålla, och det diskuteras just i kanslihuset. Nyamko Sabuni säger att den kommer ge makt att förändra.

– Det finns mycket makt. Det är både kunskapshöjande. Det är både utveckling. Förslag som utvecklar de verksamheter som finns idag när det gäller kvinnors verksamhet eller rehabiliteringsverksamhet inom kriminalvården. Det handlar om frågor om forskning. Det handlar om samhällsplanering. Det är ett femtiotal åtgärder, säger hon.

Välkomnar förslaget
Regeringen har inte ”stirrat sig blind” på könsmaktordning, att det är män som slår kvinnor, säger Sabuni, som talar om våld också i enkönade relationer eller så kallat hedersrelaterat våld. Maud Eduards, professor i statsvetenskap vid Stockholms Universitet och genusforskare, välkomnar en handlingsplan.

– Jag tycker det är bra att våldsfrågan tas upp därför den pekar mot att jämställdhetspolitiken är så bra. Våld och våldtäkter ökar, sexualiseringen av unga tjejer. Att våldet är ett stort problem och att man tar tag i den där frågan, det är en viktig åtgärd. För det är också ett sätt att erkänna att det inte är så bra, säger Maud Eduards.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".