Metall förlorade mål i AD om bemanningsföretag

På onsdagen avgjordes en tvist i Arbetsdomstolen mellan Metallfacket och företaget Abu Garcia. AD anser att företaget hade rätt att först säga upp personal med motiveringen arbetsbrist för att en kort tid därefter ta in folk från ett bemanningsföretag.
Metalls avtalssekreterare Anders Tiderman anser att domen innnebär att anställningsskyddet har försämrats. – Detta visar klart att det finns brister i regelverket vad gäller anställningsskyddet, framför allt i samband med att företag tar in så kallade bemanningsföretag. Första målet Det här är första gången som Arbetsdomstolen prövar ett fall där ett företag har valt att ta in folk från bemanningsföretag, samtidigt som det finns tidigare anställda som fortfarande har företrädesrätt, enligt lagen om anställningskydd. Men när den lagen skrevs så var bemanningsföretag olagliga, medan de nu i högsta grad är en realitet på svensk arbetsmarknad. Därför kan den här domen få betydelse framöver. Får anlita bemanningsföretag Arbetsdomstolen har kommit fram till att det inte finns något principiellt förbud mot att anlita bemanningsföretag när anställda nyligen har sagts upp på grund av arbetsbrist. I det här fallet går Arbetsdomstolen på företagtes linje att det bara var fråga om ett tillfälligt behov av arbetskraft. Facket har hävdat motsatsen, och vill nu inte i första hand ha en lagändring, utan ett nytt centralt avtal med arbetsgivarna.
Johan Prane
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".