UD höll tyst om Kuba-besöket av hänsyn till USA

Den fängslade svensken på Guantanamobasen på Kuba mår efter omständigheterna bra. Det säger utrikesdepartementet på onsdagen i den första kommentaren om det svenska besöket på Guantanamo.
– Enligt delegationens uppfattning så får han efter omständigheterna bra och han har också låtit hälsa till sin familj i Sverige att han mår bra. Vilka slutsatser har ni kunnat dra av det här? – Det är svårt att några slutsatser för det har inte varit någon medicinskt utbildad delegation på plats men vi har inte fått några indikationer på att det skulle förhålla sig på något annat sätt än vad han själv har sagt, säger Karl Henrik Ehrenkrona, rättschef på UD. Besöket skedde i förra veckan Det var i förra veckan som en tjänsteman från regeringskansliet och en polisman fick träffa den svenske 23-åringen vid tre tillfällen på Guantanamobasen på Kuba. Enligt UD har han inte framfört några klagomål eller ställt några krav till den svenska regeringen. 23-åringen hålls fången i en cell men han är inte isolerad och han har viss kontakt med sina medfångar. Inget nytt har dock framkommit vid det svenska besöket och USA har fortfarande inte berättat vad han är anklagad för, vilka bevis de har eller om och i så fall när han skulle kunna bli fri. Han berättade dock att han fått sju brev från sin far. – Det är klart att han tycker det är bra att han fått något livsteceken från sonen genom ett fysiskt besök men han är oerhört frustrerad över att det inte händer någonting, säger Peter Althin. UD har varit tystlåtet Informationen har varit väldigt knapphändig. UD vill inte säga vilka tjänstemän som har varit på Kuba och före besöket berättade man inte ens när besöket skulle genomföras. Enligt UD:s rättschef Karl Henrik Ehrenkrona är orsaken till hemlighetsmakeriet att inte i onödan irritera USA. – Vi har sett det som viktigt att det här besöket över huvud taget kommit till stånd och besöket sker på amerikanska villkor, han sitter ju trots allt på en amerikansk militärbas och då har vi bedömt att det bäst tjänar det intresset att inte vara för massmediala i frågan, säger Karl Henrik Ehrenkrona, rättschef på UD. Av hänsyn till amerikanernas inställning i frågan? – Ja, det ligger ju i sakens natur.
Ola Henriksson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".