Polisrapporten dagens ämne bland enskilda poliser

Bristerna inom polisen finns i hela landet och är inte bara isolerat till Göteborg och EU-toppmötet, enligt Göteborgskommiténs rapport. Den kritiken får stöd även bland enskilda polismän ute i landet.
Stefan Klein och Pernilla Grefjord arbetar som poliser i Jönköping och känner båda igen många av de problem som beskrivs i rapporten. – Särskilt har radiokommunikationen varit ett ständigt problem. Sedan är det bra att vi får en samordning när det gäller utbildning och en vettig utrustning, så att vi slipper få sådana skador som vi fick i Göteborg, säger Stefan Klein. Så det finns brister inom polisen? – Ja, det gör det. Men det positiva är att det blir en diskussion och lite fart på utvecklingen, säger Pernilla Grefjord. Problemen med ledarskap, samordningen och inte minst utrustningen är något som både Stefan Klein och Pernilla Grefjord känner igen sig väl i. En del har redan förbättrats efter Göteborg. I Jjönköping har polisen exempelvis fått ny skyddsutrustning och utbildats mer i så kallade särskilda händelser. Men precis som Göteborgskommittén efterlyser Stefan Klein också ett bättre samarbete mellan polisdistrikten. – Önskemålet är ju att man har en gemensam taktik, så att vi pratar samma språk när det gäller sådan här särskilda händelser så att det inte blir några omplikationer som de som blev i Göteborg, säger han. – Ja, det ä en oerhörd fördel om alla har ungefär samma bakgrund, det vill säga samma utbidning och utrustning, säger Pernilla Grefjord. Så detta är en välkommen diskussion? – Ja, jag tycker att den är på sin plats som läget är nu, säger Stefan Klein.
Daniel Rundqvist, Jönköping, i samarbete med SR Blekinge
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".