Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Oenighet bland polischefer bäddade för sjabbel

Svensk polis kritiseras för samarbetssvårigheter, attitydproblem och uselt ledarskap i den rapport som förre statsministern Ingvar Carlsson presenterade på tisdagen. Den bild som utredarna tecknar av förberedelserna inför EU-toppmötet, på högsta möjliga polisiära nivå, är många gånger häpnadsväckande och skrattretande.
Den 23 juni 1999 får fyra höga polischefer i uppdrag att förbereda polisarbetet under det halvår som Sverige ska vara ordförandeland i EU. De fyra är Margareta Linderoth, från Säpo, Stig Pettersson, från Rikskriminalen, Lennart Pettersson från Rikspolisstyrelsen och Håkan Jaldung, som blir gruppens ordförande. Han är omdiskuterad redan då. Heckscher stödda Jaldung Säpochefen Anders Eriksson tycker till exempel att Jaldung saknar tillräcklig kompetens, men Rikspolischefen Sten Heckscher anser att Jaldung är expert på ordningspolisverksamhet, och står på sig. Efter detta har Sten Heckscher ingen egentlig insyn i gruppens arbete. Hade han haft det skulle han till exempel fått veta att Margareta Linderoth tyckte att arbetet bestod mest av bråk i åtta månader. Två läger Att Lennart Pettersson såg gruppen som två läger, där ett läger hette Håkan Jaldung. Att Stig Pettersson upplevde det som ett krig, kring en alldeles för viktig fråga och att han egentligen ansåg att EU-mötena borde klassas som en polisiär riksangelägenhet, alltså skötas av Rikspolisstyrelsen. Gruppen fick backa Men när Västra Götalandspolisen ville ha hela ansvaret, tvingades gruppen backa inför Håkan Jaldungs krav för att överhuvudtaget komma någon vart i arbetet. Alla de tre kritiska ledamöterna vänder sig till sina närmaste chefer och berättar om gruppens problem. Information fördes inte vidare Ingen av dessa chefer kan idag svära på att de förde kritiken vidare till Sten Heckscher. Varken Rikskriminalens chef Lars Nylén, eller SÄPOchefen Anders Eriksson. Vid ett tillfälle går det så långt att Margaret Linderoth hotar lämna gruppen, men inte heller det når Riskpolischefens öra. Sten Heckscher själv säger till utredarna att det är det enda han egentligen ångrar, så här med facit i hand, att han inte såg till att hålla sig informerad. Typisk tafatthet Men poliser med insyn säger att den här tafattheten är symptomatisk. Ända sedan polisens omorganisation 1993, när länspolismyndigheterna fick eget budgetansvar och ökad självständighet, har Rikspolisstyrelsen ofta stått ganska handfallen inför de regionala beslutsfattarna. Detta trots att 3:e paragrafen i förordningen med instruktion för Rikspolisstyrelsen tydligt säger att vid just sådana här händelser som den i Göteborg, ska Rikspolisstyrelsen svara för planeringen.
Kristina Hedberg, Göteborg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".