Delade meningar om arbetskraftsinvandring

Det råder delade meningar om det förslag om begränsningar i arbetskraftsinvandringen från de nya EU-länderna som presenterades på onsdagen. Arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv är helt emot, Byggnadsarbetarförbundet ställer sig mer positiva.
Invandringen av arbetskraft från de nya EU-länderna bör inte vara helt fri, och Sverige bör utnyttja möjligheten att ha övergångsbestämmelser. Det säger Berit Rollén i en utredning om EU-utvigningen. Hon framhåller att de som kan försörja sej själva ska få komma till Sverige och arbeta, men de som vill utnyttja det svenska välfärdssystemet inte ska tillåtas komma hit. Kan innebära missbruk av välfärdssystemet Berit Rollén anser att den seriösa arbetskraftsinvandringen inte kommer att bli något problem från de nya EU-länderna, som till exempel Estland, Lettland och Litauen. Däremot finns det risk, att en fullständigt fri arbetskraftsinvandring kan leda till missbruk av det svenska välfärdssystemet. Därför vill hon under en övergångsperiod införa en rad hinder för invandring från de nya EU-länderna. Det ska inte vara möjligt att komma hit och arbeta för låg lön hos oseriösa arbetsgivare. Rollén vill att det ska vara möjligt att kontrollera att lönen räcker för att leva här i landet. Arbetsgivaren måste visa att skatt betalas, och migrationsverket och skattemyndigheten ska tillsammans hjälpas åt och kontrollera arbetskraften. Fri rörlighet huvudprincip EU:s huvudprincip är att arbetskraften ska kunna röra sig helt fritt, och det är också vad statsminister Göran Persson har sagt tidigare. Arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv anser att det är fel att införa begränsningar, säger vd Göran Thunhammar. – För mig är det fullständigt självklart att regeringen måste hålla vid den linje som man gav klart uttryck för redan när Sverige hade ordförandeskapet i EU, nämligen att Sverige inte ska ha övergångsregler, till skillnad från en del andra regler inom EU. Saco positiva Även akademikerfacket Saco anser att det är fel att anslå hinder för de nya EU-länderna, säger ordförande Anna Ekström. – Vi tycker att det är synd att man inte tar chansen och öppnar Sverige från dag ett. När vi får nya medlemsstater i EU, då borde deras medborgare vara välkomna för att jobba, och vi borde göra vad vi kan för att göra det lättare för dem att komma hit, och inte svårare. Byggnadsarbetarförbundets ordförande Hans Tilly håller dock med Berit Rollén om att det kan vara bra att kontrollera arbetskraften extra noga: – Jag tror att det är väldigt naivt och blåögt att bara tro att man kan öppna upp och tro att allting ska fungera, utan att det finns någon form av kontroll i vissa branscher. Jag tror inte att det är lika lättkontrollerat i byggbranschen som det är exempelvis i landstingen, där man har haft framgångsrika exempel på läkarområdet.
Erik Ridderstolpe
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".