Bristande polisutrustning skylls på regeringen

Polisförbundet kritiserar nu regeringen för att den borde sett till att polisen hade en fungerande radiokommunikationsutrustning.
– Näringsdepartementet kan inte ta det tekniska ansvaret för det som gjordes eller inte gjordes i Göteborg, säger infrastrukturminister Ulrica Messing. – Om polisen i dag har problem med det kommunikationssystem där man redan har upphandlat frekvenser så måste man självklart lösa det och inte avvakta att de frekvenserna gått ut, säger hon. En del av tillstånden för de frekvenser som polisen använder sig av går ut i slutet av 2004. Messing menar att om problem uppstår tidigare än så måste de lösas av polisen. Klarade inte belastningen Radioutrustningen som polisen använder är från 1960-talet och klarade inte belastningen under EU-toppmötet. Dessutom använde olika poliser olika slags system och kunde inte kommunicera med varandra. Polisförbundet anser att det är omöjligt att lösa frågan om radiokommunikationerna tillfälligt och anser att det är regeringens ansvar. - Det är regeringens ansvar eftersom frågan är ekonomiskt betingad. Det kostar fem miljarder kronor att lösa. Det var inte nödvändigt att dra det här i långbänk om man hade haft en tydlig politisk styrning i den här frågan, säger Jan Karlsen, ordförande i Polisförbundet. Utretts i flera år Regeringen har i flera år utrett frågan om att modernisera polisens radiosystem. I dag är det enkelt att avlyssna kommunikationen och i bland måste mobiltelefoner användas när radioutrustningen inte räcker till. För att klara stora olyckor eller insatser som den vid EU-toppmötet i Göteborg skulle polisen, räddningstjänsten och kustbevakningen behöva ett nytt gemensamt radiosystem. Förslag om en vecka Den senaste i raden av regeringens utredningar ska presenteras om en vecka. Den så kallade Rakel-utredningen ska då visa hur ett sådant nytt gemensamt radiosystem skulle kunna se ut. Enligt Ulrica Messing kan räddningstjänsterna tidigast 2004 börja få ett nytt och gemensamt radiosystem.
Catarina Malmsberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".