Ryssland vill förlänga Irak-inspektioner

Ryssland vill ge FNs vapeninspektörer ytterligare tid att fullgöra sitt uppdrag i Irak. Det sade den ryske utrikesministern Ivanov i Moskva på onsdagen efter ett möte i moskva med chefen för FNs atomenergiorgan IAEA.
Ryssland vill fortsätta samarbeta om FN-inspektionerna och är beredda att ställa alla resurser till förfogande för att det ska bli så. – Att döma av resultaten av de inspektioner som gjorts, finns inga än om att Irak verkligen har massförstörelsevapen, fortsatte Ivanov. Men han underströk också att om det skulle finnas några kryphål eller uppgifter från länder om motsatsen så måste de presenteras. Ryssland anser alltså att vapeninspektörerna ska få fortsätta arbeta, och på onsdagen skickades vice utrikesministern till Bagdad för samtal med de irakiska ledarna. Ivanov och el-Baradei, som tycktes på särdeles god fot med varandra, skämtade och skrattade när tolken översatte deras uttalanden. De båda herrarna tycktes överens om att ett anfall mot Irak till varje pris måste undvikas.
Maria Persson Löfgren, Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".