Göran Persson positiv till maskeringsförbud

Statsminister Göran Persson är nu efter att Göteborgsutredningen presenterats positivt till ett maskeringsförbud – men precis efter kravallerna var han mer tveksam.
I utredningen om händelserna i Göteborg förelsås ett nytt brott som kallas för olaga maskering och som ska användas mot personer som täcker ansiktet på ett sådant sätt att det inte går att se vem det är. Dåligt väder ursäktar Utredarna föreslår dock vissa undantag för dem som bär slöja, eller om vädret är så dåligt att man måste täcka ansiktet. Utredarna skriver att maskeringen inte har något annat syfte hade än att försvåra identifiering och därmed hindra att man skulle kunna identifieras och gripas. Dessutom tror utredarna att våld och skadegörelse minskar om en våldsverkare vet att han eller hon kan identifieras. Persson har svängt i frågan Statsminister Göran Persson var i samband med EU-kravallerna mycket tveksam till att i lag införa ett maskeringsförbud. I en intervju i juli 2001 förde Persson ett resonemang kring demonstrationsledningars ansvar, och sade då att arrangörer inte ska behöva betala skador som enskilda orsakat. – Däremot tycker jag att man kan hålla demonstrationsledningen ansvarig för att se till att människor som går med i demonstrationstågen inte är maskerade. Det borde man faktiskt kunna göra, och det borde kunna ske utan lagstiftning. Så har det ju varit förut i Sverige. I dag är Persson alltså för en lag. Du har tidigare varit emot ett maskeringsförbud, nu är du lite mer positiv, har jag förstått. Vad säger du om det? – Har jag verkligen varit kritisk? Det är möjligt, men jag har ingenting emot ett maskeringsförbud med de här erfarenheterna i ryggen. För mig så känns det lite märkligt att man ska behöva demonstrera maskerad i ett land av Sveriges snitt. Då är det troligen andra syften än att bilda opinion som man har. De säger att de är rädda för till exempel nazister... – Därmed så skapar man säkert en möjlighet också för nazisterna att maskera sig. Vilket rimligen är ett större problem än vad vi nu har bevittnat.
Edvard Unsgaard

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".