Estniska facken besvikna på Sverige

Förslaget att försvåra invandringen till Sverige från de nya EU-medlemmarna väcker inget jubel i de berörda länderna. De estniska fackens centralorganisation hör till kritikerna.
Först efter en noggrann kontroll kommer de nya EU-medborgarna att släppas in, enligt ett nytt utredningsförslag. Men det är inget den europaansvarige på de estniska fackens centralorganisation Liina Carr är speciellt glad över: – Uppenbarligen är vi inte välkomna, enligt det här förslaget. Nedslående Att de nuvarande EU-länderna försöker hindra förverkligandet av en av grundtankarna med unionen, alltså arbetskraftens fria rörlighet, har länge kritiserats i de länder som nästa år kommer med i EU om allt går som det ska. Men man har också noterat att statsminister Göran Persson har lovat att Sverige inte skulle införa några hinder för invandringen. Därför är det förslag som nu presenteras nedslående: – Det är tråkigt om Sverige har ändrat sig, gör en helomvändning och begränsar arbetskraftsinvandringen, säger Liina Carr. Förslaget går ut på att arbetsmarknads- och skattemyndigheterna tillsammans med Migrationsverket skall försöka sålla bort dem som man tror inte kommer att klara sin försörjning eller jobba svart eller bara utnyttja socialförsäkringarna. ”Rädslan obefogad” I Estland är man medveten om att det finns en rädsla i EU för en massinvandring av arbetskraft från dom nya EU-länderna. En obefogad rädsla, tror Liina Carr. – Jag tror faktiskt inte att det kommer att bli någon folkvandring av arbetare från Estland till EU-länderna! Överhuvudtaget har arbetskraftens rörlighet inom EU varit mycket dålig hittills. Och några bevis för att det skall ändras med tio nya medlemmar finns inte. Om det nu blir tio. Liina Carr misstänker att det skydd mot dom nya länderna som nu sätts upp kan få esterna, som i dag är bland dom mest negativa blivande EU-medborgarna, att bli ännu mer kritiska: – Sånt här är ett bra argument för Nej-sidan i kampanjen inför EU-omröstningen i Estland. De kan säga: Se, EU vill ju inte ha oss!
Christer Fridén, Helsingfors

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".