Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svårare få bidrag i vissa län

Det finns stora regionala skillnader i alla socialförsäkringsförmåner som beslutas av socialförsäkringsnämnder. Det visar en sammanställning som Riksförsäkringsverket gjort. Ansöker du exempelvis som funktionshindrad om ett vårdbidrag och bor i Jönköping så har du fem gånger större chans att få det än om du bor i Blekinge.
Claes Andersson i Uppsala har en cp-skada och epilepsi. Han har sökt bidrag men fick inget bidrag. – Försäkringskassan har jag inget förtroende för alls nuförtiden. De gör allt för att dra in på oss funktionshindrade. Riksförsäkringsverket har gjort en sammanställning av de beslut som 160 socialnämnder gjort under perioden 1998 till och med 2001 när det gäller bland annat handikappersättningar, vårdbidrag, bilstöd, assistansersättningar och arbetskadeförsäkring. Sammanlagt betalade Försäkringskassan ut knappt 70 miljarder i fjol till dessa stöd. Stora skillnader över landet Statistiken visar att skillnaderna mellan avslag och beviljade stöd är mycket stora beroende på var i landet du bor. Den visar också att är du man så har du större chans att få ett ja än om du är kvinna. Men där finns ett undantag och det gäller vårdbidraget. Där får fler män än kvinnor nej på sin ansökan. – Vissa skillnader kan förekomma. Men det är alldeles för stora skillnader. Här måste Riksförsäkringsverket gå in och försöka påverka med utbildning och anvisningar, säger Gunilla Ekvall, verksamhetschef på handikapporganisationernas samarbetsorgan. Regeringen känner tiull skillnaderna Att det skiljer mycket i bedömningarna är regeringen medveten om. I går gick remisstiden ut för förslaget att endast tre specialförsäkringskassor ska få besluta om arbetskadeförsäkringarna. I slutet av december beslutade regeringen att tillsätta en utredning om socialförsäkringsadministrationen. Den ska vara klar i höst. Kjell-Ove Älåker försäkringschef i Östergötland menar att det är oundvikligt att det blir skillnader i bedömningarna: – Jag tror det beror på de lokala förutsättningarna kring de beslut vi fattar. Det innebär exempelvis att Kalle i Östergötland och Kalle i Jämtland kan ha samma typ av handikapp men bli bedömda på olika sätt i länen eftersom vi kan tolka anvisningarna och lagarna på lite olika sätt, säger Kjell-Ove Älåker, försäkringschef i Östergötland.
Margita Boström i samarbete med SR Uppland och SR Östergötland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".