Västsverige tappar i tillväxt mot övriga landet

Sydsverige har landets i särklass högsta tillväxt. Samtidigt upplever övriga delar av Sverige sitt starkaste konjunkturläge på 20 år, enligt en rapport från Nordea och speciellt Öresundsregionen lockar många företag.

– Jag ser en hel del företag som flyttar sina huvudkontor till bland annat Malmö, säger Nordeas chefsekonom Jörgen Appelgren.

I sin årliga rapport över konjunkturläget i landet har Nordea delat in Sverige i tre olika storstadsregioner, Mälardalen, Sydsverige och Västsverige, samt något som Nordea kallar för övriga Riket.

Svagare sysselsättning
Med den indelningen går det bäst för Sydsverige medan Västsverige i år sackar efter övriga regioner. Detta bland annat på grund av en svag sysselsättningsutveckling, enligt chefsekonom Jörgen Appelgren.

– Sannolikt har motorfordonsindustrin, som är stark i Västsverige, inte anställt mycket alls och det är huvudorsaken till utvecklingen.

I Stockholm går det fortsatt ganska bra, fast inte lika bra som Nordea trodde att det skulle göra i sin förra prognos för ett år sedan.

– Stockholm är väldigt starkt på privata tjänster och det i den del av ekonomin som växer snabbast. Trots det har inte Stockholm riktigt nått upp till övriga Riket och Sydsverige.

Spår avmattning
Nordea spår att industrikonjunkturen kommer att mattas av något framöver i landet men varnar också för att det kan dyka upp flaskhalsar, bland annat inom it- och byggsektorerna.

– Jag tror inte att de problemen blir väldigt svåra, men det finns flaskhalsar. Måhända finns också lite av flaskhals att flytta till Stockholm eftersom det är svårt att få bostad till ett hyggligt pris i Stockholm, säger Jörgen Appelgren, chefsekonom Nordea.

Annika Carpman
annika.carpman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".