Bush motsätter sig positiv särbehandling

I USA meddelade president Bush på onsdagskvällen i ett kontroversiellt uttalande att han motsätter sig så kallad positiv särbehandling av minoriteter, som ett sätt att hjälpa dem att komma in på högre utbildningar.
Bush sa att hans regering i en inlaga idag, torsdag, till Högsta Domstolen kommer hävda att den anser att den typen av kvotering strider mot konstitutionen - ett besked som har satt ny fart på debatten om rasdiskriminering i USA. Högsta domstolen ska avgöra Fallet som ska behandlas av Högsta domstolen betecknas som det viktigaste på årtionden i frågan om positiv särbehandling och kvotering av minoriteter. Utslaget kommer att få långtgående konsekvenser för framför allt utbildningsväsendet i USA. Det är några vita studenter, eller snarare några som vill studera, som dragit Universitetet i Michigan inför rätta. ”Strider mot författningen” De anser att de gått miste om utbildningsplatser eftersom skolan, enligt dem, i strid mot konstitutionen, använder sig av ett kvoteringsystem för bland andra svarta och personer med latinamerikansk bakgrund. De anser att systemet gör att sökande från just minoritetsgrupper på bekostnad av vita kommer in på utbildningar även om de har lägre betyg och sämre provresultat. Och president Bush ställer sig på de vita studenternas sida i fallet. – Kvoteringssystem som används för att inkludera eller stänga ute människor från högre utbildning är splittrande, orättvisa och strider mot vår konstitution, sa George Bush. Bush anser att det finns bättre sätt att få fler från minoritetsgrupper att söka sig till universiteten, bland annat genom ökat ekonomiskt stöd från staten. Demokratisk kritik Kritiken har inte låtit vänta på sig. Den ledande demokratiske kongresspolitikern Tom Daschle, menar att Bushregeringen gång på gång visat sin okänslighet inför medborgerliga rättigheter och mångfald. Vilken tyngd Bushregeringens inlaga kommer ha när Högsta domstolen granskar fallet är osäkert, men genom att så tydligt ta ställning i frågan den här gången går presidenten konservativa republikaner till mötes. Bush behöver stöd Däremot riskerar han att skrämma iväg minoritetsgrupper som han behöver stöd av för att vinna presidentvalet nästa år. Vissa bedömare talar också om att Bush öppnat dörren för en ny, infekterad rasdiskrimineringsdebatt, och det enda alla tycks vara ense om är att det är bra att HD nu en gång för alla ska avgöra frågan om posotiv särbehnadling inom utbildningsväsendet.
Anders Ask, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".