Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Helsingforskommittén kritisk mot maskeringsförbud

Publicerat torsdag 16 januari 2003 kl 12.33
Ett förslag från Göteborgskommittén är att det ska bli förbjudet att maskera sig vid demonstrationer. Böter eller upp till ett halvårs fängelse skulle bli straffet för olaga maskering. Enligt förslaget skulle den som skyddar ansiktet mot vädret, döljer sin identitet av religiösa skäl, eller deltar i en karneval, undantas av förslaget.
Flyktingar som är rädda för repressalier om de demonstrerar mot regimen i hemlandet ska kunna söka tillstånd för att få maskera sig. Det är ett bakvänt resonemang, anser Robert Hårdh, generalsekreterare på Svenska Helsingforskommittèn: – Det blir väldigt bakvänt när man ska söka undantag till en given regel i det här fallet, när det rör sig om en inskränkning i människors rättigheter, säger han. Maskeringsförbud för alla Förbud att maskera sig vid demonstrationer skulle också gälla de som är rädda att bli registrerade av polis eller meningsmotståndare. Den typ av registerverksamhet som till exempel nynazister ägnar sig åt motverkas bäst av att så många som möjligt vågar stå för sina åsikter, och polisens rätt att registerera är reglerad i lag, anser Göteborgskommittén. Men Svenska Helsingforskommittén håller inte med: – Man kan ju titta enbart på Säkerhetskommissionens rapport som kom precis innan Göteborgskommittén presenterade sin, och se vad det är för slags människor som har registrerats i Sverige. Man behöver inte ens gå utanför landets gränser eller långt tillbaka i tiden för att se, att även här registreras folks åsikter. Självklart så är oron för att man blir registrerad vid demonstrationer helt befogad. Också Advokatsamfundet kritiskt Också Svenska advokatsamfundet är skeptiskt. Dess generalsekrererare Ann Ramberg säger att händelserna i Göteborg var så speciella att det är tveksamt att ta dem till intäkt för förändringar av det här slaget. Robert Hårdh på Helsingforskommittén är inne på samma spår: – Jag tycker att det är väldigt vanligt, och det är ju väldigt lätt, att hela tiden diskutera inskränkningar i människors rättigheter och utökade polisiära befogenheter, snarare än att sätta sig ner och diskutera hur hade vi kunnat göra det här annorlunda, att lösa det med fredliga metoder. Tror att fler kan vilja demonstrera Danmark, Norge, Italien och Tyskland har generella maskeringsförbud, i Holland kan borgmästaren utfärda tillfälliga förbud, och i England kan polisen göra det. Göteborgskommittén tror att ett maskeringsförbud kan få fler att våga demonstrera, att maskering i allmänhet avskräcker andra från att säga sin åsikt. Kommittén anser att förbudet skulle stoppa våldsverkare i ett tidigare skede än i dag när de kan dölja sig under huvor eller liknande.
Clara Tesch
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".