Blix kräver mer av Irak

Chefen för FN:s vapeninspektörer, Hans Blix, träffade på torsdagen företrädare för EU. Vid en presskonferens försökte Hans Blix skärpa trycket på Irak att samarbeta mer.
– Situationen är mycket spänd och allvarlig, sade Hans Blix och blickade ut över de många journalisterna med en något trött blick. Han hade kommit till EU:s huvudstad Bryssel på torsdagsförmiddagen som inledning på sin europeiska rundresa, som bland annat tar honom till Paris och London, innan han på lördagkvällen på nytt landar i Irak. Ökar pressen på Irak Inför sin resa till Irak ökar Hans Blix nu pressen på Iraks president Saddam Hussein att göra mer: – Det finns nu två vägar: antingen öppernhet, samarbete och avväpning från Iraks sida, omlandet har massförstörelsevapen, eller krig, sade Hans Blix och fortsatte: – Irakiskt samarbete är en förutsättning för att det inte ska bli krig. Ny rapport i februari Den 27 januari ska Hans Blix lämna en rapport till FN:s säkerhetsråd, men det blir med största sannolikhet ingen slutpunkt. Han räknar med att säkerhetsrådet ger honom i uppdrag att komma med en ny rapport i februari. Även, Javier Solana som ansvarar för en del av EU:s utrikespolitik, försökte sätta press på Irak att snabbt samarbeta mer. Solana ser helst ett andra beslut Solana sade också att han helst ser ett andra beslut i FN:s säkerhetsråd före ett eventuellt anfall mot Irak. – Men det är inte helt nödvändigt, tillade han. Splittring om beslut Det finns inom unionenen risk för splittring om det blir krig. De flesta medlemsländer förordar ett nytt beslut i FN:s säkerhetsråd. Men Storbrittaniens premiärminister Tony Blair har en avvikande åsikt. Det kan leda till svåra inre motsättningar inom unionen om det blir krig.
Willy Silberstein, Bryssel

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".