Bostadsministern beredd utreda nya hyresregler

Bostadsminister Lars-Erik Lövdén är beredd att utreda de ändringar av hyreslagen, som parterna gjorde gemensamt utspel om på torsdagen. Hyresgästföreningen, allmännyttans Sabo och fastigetsägarna, vill bland annat gå med på en högre hyra i nybyggda hus än vad bruksvärdet egentligen tillåter.
Bostadsministern säger dock att högre hyror inte är det primära. – Det är att man vill skaffa en säkerhet för dem som vill investera i nyproduktion så att de kan ta ut de kostnader de har haft för produktionen. Där har det ju rått en viss osäkerhet på markanden, säger han. ”Inte lönsamt” Byggbolag och fastighetsägare har sagt i flera år att det inte lönar sig att bygga hyresrätter. Hyrorna blir för låga här, när de enligt bruksvärdesprincipen ska jämföras med äldre hus i allmännyttan. Nu vill de tre parterna på hyresbostadsmarknaden, ändra hyreslagen, så att nya hus kan få hyror som täcker produktionskostnaden. Men dessa här nya högre hyror ska inte kunna användas för att lyfta hyrorna i de äldre husen. De tre parterna tycker att de inte bara räddar fortsatt byggande av hyresrätter, utan även bevarar bruksvärdesprincipen med vissa modifieringar. Högre hyra för nyinflyttad I äldre hus vill de att fastighetsägaren ska kunna ta ut en högre hyra av en nyinflyttad. Detta om den översyn av bruksvärdena i landet, som parterna håller på med sedan två år, medger det. De gamla hyresgästerna får då en upptrappning av hyran. Men höjningen ska inte gå över en viss procentsats. Bostadsministern välkomnar denna diskussion om bruksvärdet. – Man ska ta hänsyn till hyresgästernas bedömningar om vilket värde en hyreslägenhet ska ha, till exempel vilken betydelse läget ska ha. Även där finns det skäl att titta på om den nuvarande lagstiftningen är tillfyllest. Det här innbär ju också, enligt min tolkning, att parterna gemensamt avvisar rena marknadshyror, säger Lars-Erik Lövdén.
Lars-Erik Backman

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".