Bättre än väntat för Saab:s ägare

Världens största biltillverkare General Motors, som bland annat äger Saab Automobile, redovisade på torsdagen en oväntat stark kvartalsrapport, och uttryckte också en förhoppning om en vändning för krisdrabbade Saab.
Bättre än vad analytikerna hade väntat sig - det är betyget för den rapport som GM idag presenterade - och som visar att biltillverkaren under sista kvartalet i fjol gjorde en vinst på drygt 1 miljard dollar, och det kan jämföras med en vinst på 255 miljoner samma period 2001. Det är delvis genom besparingsåtgärder, bland anant på material, som företaget kunnat förbättra läget, men framför allt har GM med hjälp av rabatter och andra erbjudanden lyckats öka försäljningen, trots sämre ekonomiskt läge inte minst här i USA. General Motors Europadel går däremot med fortsatt förlust, även om den inte är lika stor som för ett år sedan - i sin redovisning skriver företaget också att det nu intensifierar ansträngningarna för att minska kostnaderna och öka försäljningen hos Saab. GM tror på fortsatt vinst för koncernen under 2003, men konstaterar att det osäkra ekonomiska och politiska läget i världen gör det svårare att göra prognoser. Den amerikanska biltillverkaren har också bekymmer med de allt högre pensionskostnaderna som företaget måste betala - underskottet i pensionsfonderna låg vid årsskiftet på över 19 miljarder dollar, och situationen kommer att förvärras i år, tror GM. Det här problemet tillsammans med kraftigt höjda kostnader för företagens hälsovårdsförsäkringar för, diskuteras är allt intensivare här i USA. Men just idag gläds alltså General Motors ledning och ägare åt ett bättre resultat än väntat, och relativt goda prognoser för 2003. Anders Ask, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".