Goodjet begärt i konkurs

Lågprisflygbolaget Goodjet begärde sig på torsdagen i konkurs. För de resenärer, uppskattningsvis ett par tusen, som köpt biljetter de sedan inte kunnat resa på, betyder konkursen sannolikt att de, trots löften från bolaget, aldrig får tillbaka sina pengar.
Carolina Breifelt från Lysekil är en av dessa. – På mitt värdebevis står det att jag ska få pengarna tillbaka inom fjorton dagar. Det rör sig om 3 500 kronor och jag har fortfarande inte fått några pengar tillbaka. Jag skulle ha haft pengarna på mitt konto senast den 4 januari, säger hon. Resenärer får ingen ersättning Men i och med Goodjets konkursansökan är det nästan säkert att Carolina Breifelt och tusentals andra drabbade resenärer inte kommer att få tillbaka sina pengar. Det är på Goodjets hemsida som man kan läsa att ägarna på torsdagen begärde bolaget i konkurs. Enligt bolagets styrelseordförande Cafer Ok beror konkursen på att huvudägaren, ett investmentbolag i Luxemburg, SFI Standard Finance International, inte fullföljt sina åtaganden. Inga nya pengar Investmentbolaget skulle genom att köpa närmare 70 procent av bolagets aktier samt skjuta till 200 miljoner kronor rädda Goodjet undan konkursen. Men så blev det alltså inte. Hur stora fordringarna är på Goodjet är idag oklart. Konkursansökan har änni inte kommit in till tingsrätten i Göteborg. Flera miljoner i skulder Hos kronofogdemyndigheten finns krav på obetalade räkningar och skatter, bland annat från revisionsfirman Ernst & Young på sammanlagt närmare en miljon kronor. Men det är en mindre del av skulderna. Transair som äger de plan som flög åt Goodjet har en fordran på 27 miljoner kronor. Det är ytterst tveksamt om även Goodjets leverantörer kommer att få någon ersättning. Företaget hänvisar till sin e-postadress: info@goodjet.com.
Pia Lille
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".