EU-dom öppnar för odling av industrihampa

Det blir fritt fram för odling av industrihampa i Sverige. På torsdagen slog EU-domstolen fast att det svenska beslutet att totalförbjudet att odla industrihampa strider mot EU-rätten.
Lantbrukare Ulf Hammarsten som har varit misstänkt för narkotikabrott efter att ha odlat denna sort av hampa och fått delar av sin skörd beslagtagen räknar nu med att begära skadestånd. – Det tycker jag att jag har rätt till, säger Ulf Hammarsten. Det gör alla andra som blivit felaktigt misstänkta eller anklagade och framför allt när man beslagtar ägodelar, så är man ju skyldig att lämna tillbaks dem. Fler har delgivits misstanke Det är inte bara lantbrukare Ulf Hammarsten som har delgivits misstanke om brott efter att ha odlat hampa. På Gotland har tre personer delgivits misstanke om brott i samband med odling av hampa. Industrihampa tillhör cannabisfamiljen och innehåller det narkotiska ämnet THC och klassas enligt svensk lag som narkotika. Men enligt EU är halten THC i industrihampa så låg att det inte går att utvinna narkotika ur växten. Fibrer och frön Industrihampa används bland annat för tillverkning av till exempel rep, textilier och isoleringsmaterial. Ur fröna utvinns olja som kan användas till livsmedel och bränsle. Ulf Hammarsten blev rikskänd när han för två år sedan började odla industrihampa på sina ägor. Läkemedelsverket försökte stoppa Ulf Hammarsten, men länsrätten ansåg att EG-rätten var starkare än den svenska lagstiftingen vilket EU-domstolen också slog fast i torsdagens dom. Hasselarörelsen besviken Malou Lindholm som arbetar mot narkotika vid Hassela är mycket besviken: – Det finns ingentig som heter ”industrihampa”. Det finns ingen sådan växt, utan vad vi talar om är cannabis. Frågan är vad svenska regeringen nu tänker göra. Tänker man göra som man gjort hittills, inte bara i den här frågan utan över huvud taget i allt som har med EU att göra, inte minst alkoholfrågan – tänker man lägga sig platt? Eller tänker man för en gångs skull sätta ner foten i en för svenska folket väldigt viktig fråga, nämligen narkotikafrågan?
Maria Gustafsson i samarbete med SR Gotland och SR Halland
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".