”Bättre vägar nödvändiga för industrin”

Vägverkets framtidsplaner för vägnätet som presenterades på torsdagen möter redan skarp kritik. För Sveriges industri är planen i sin nuvarande utformning ett hotanser Svenska vägföreningen som säger att ytterligare vägsatsningar är nödvändiga för att behålla industrin.
– I stort sett är det E4:an som är lite bekymmersamt, sen är det E6:an upp till Oslo, E22 som är i Blekinge och sen på riksvägssidan så är det bland annat Riksväg 40. Ska vi ha en stark industri i Sverige som kan mata centrala delen av Europa då innebär det att vi måste ha ett fungerande vägsystem för där går höga godsvaror med högt varuvärde. Om inte industrin kommer fram får man lösa det på annat sätt. Godset ska till Europa och då får man väl lägga industrierna i Centraleuropa, det säger Lars Gunnar Tannefors, vd för Svenska vägföreningen. Lars Gunnar Tannefors på Svenska vägföreningen är upprörd över det förslag som Vägverket på torsdagen presenterade för Sveriges vägnät. Förslaget bygger på de 149 miljarder kronor som regeringen beslutat satsa på vägnätet mellan 2004 och 2015. Vajerräcken effektiva Bland annat föreslår Vägverket en storsatsning på vajerräcken som hittills visat sig effektiva för att minska antalet döda på vägarna. Men det kommer ändå inte att räcka för att nå det uppsatta målet om en halvering av dödsolyckorna till 2007 från fjolårets nivå på omkring 550 människor, det säger Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö: – Vi ser inte hur vi med de här åtgärderna ska kunna nå målet. Vi kommer fortfarande ha en bra bit kvar när vi skriver 2007, säger han. Satsa på bättre vägar Vägverkets förslag ska nu ut på remiss tilll bland andra kommunerna och i vinter fattar regeringen beslut om exakt hur planen ska se ut. Lars Gunnar Tannefors på Svenska vägföreningen förutspår tuffa reaktioner runtom i landet, bland annat för att man väljer att bygga vajerräcken istället för att direkt satsa på bredare och säkrare vägar. – Jag tror att det kommer att bli krig mellan olika regioner och kommuner för alla ser att om man inte klarar den här framkomligheten för de industrier man har så kommer orten att vara väldigt utsatt, säger Lars Gunnar Tannefors.
Magnus Thorén

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".