Oklart om Sverige kan driva genom torskfiskestopp

Det planerade svenska stoppet för torskfiske ser ut att få förhinder, genom EU:s regler. Det framgår av ett brev som i onsdags kom till jordbruksminister Ann-Christin Nykvist, men brevet är inte ett slutgiltigt besked från EU i torskstoppsfrågan.
– Det här är inget slutgiltigt besked från kommissionen, men vi vet att det finns svårigheter och har också varit medvetna om att vikan få ett nej av kommissionen och vi vill nu ha ett klart besked, säger Ann-Christin Nykvist. Men är inte det här ett nej? – Nej, det är mer ett resonemang kring de här reglerna med ett antal kompletterande frågor. I brevet från EU-kommissionen säger den ansvarige generaldirektören Jörgen Holmkvist att Sverige enbart kan förbjuda svenska fiskare att fiska på svenskt vatten. Det är inget som hindrar att svenska fiskare fortsätter att fånga torsk på internationellt vatten. Det planerade torskstoppet som är en överenskommelse mellan regeringen och samarbetspartierna Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Det skulle börja gälla 1 mars men ser alltså inte ut att få avsedd effekt. Kan inte stoppa andra fiskare Sverige skulle enligt EU-brevet heller inte kunna stoppa andra nationers fiskare att ta ut de fångster de har rätt till enligt tilldelade fångskvoter på svenskt vatten. EU-kommissionen konstaterar att det planerade torskfiskestoppet i Sverige inte kommer påverka när det gäller att bevara torskbestånden. Ann-Christin Nykvist säger att hon snarast ska skriva tillbaka till EU-kommissionen och ge ytterligare information om hur det svenska torskfiskestoppet ska genomföras. Meny av åtgårder Men om det inte lyckas kommer alternativa åtgärder bli aktuella för att minska torskfisket, säger hon: – Det kan handla om att man ser över trålgränsen, att selektiva fångstredskap införs eller att större områden skydda, säger Ann-Christin Nykvist. – Det går att jobba med fisketider eller att olämpliga fiskemetoder förbjuds. Det finns en hel meny med åtgärder som kan användas.
Erik Ridderstolpe

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".