Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Göteborgspolisen försvarar register

Polisen i Göteborg försvarar nu sitt kritiserade register över flera hundra ungdomar, som var med under EU-toppmötena i Göteborg och Malmö 2001, men som inte har misstänkts för några brott.
Göteborgskommittén ifrågasätter starkt behovet av ett så omfattande register, och sekreteraren i utredningen Peder Bjursten tror att polisen registrerat många på mycket tveksamma grunder. – Det finns uppgifter om folk som har stigit av tåget på Malmö central och blivit stoppade flera gånger innan man kommit fram till demonstrationsplatsen. Det är kanske inte riktigt är tänkt så, säger han. Strider mot lagens anda Peder Bjursten tycker att det här registret strider mot polislagens anda, om än inte dess bokstav. Sidoinformation får nämligen förekomma i spaningsregister undantagsvis, men här tycks undantaget ha blivit regel. Det handlar om ett omfattande register ursprungligen från Malmö, som förstördes där redan sommaren 2001. Men informationen fördes vidare till Göteborg och där finns den kvar än idag. Uppgifterna försvinner i mars Först den 28 mars 2003 är uppgifterna om oskyldiga tänkta att raderas, och polismästare Lars Berg försvarar tillvägagångssättet med att flera av de registrerade tidigare har dömts för brott. – Vi har då rätt enligt polisdatalagen att samla den information vi behöver för att det ska kunna leda fram till förundersökningar, säger han. Men av alla de hundra personer som finns registerade så är det ju ändå en mindre del som har blivit lagförda på något vis? – Jag tycker det är en ganska stor del som har blivit lagförda. Men håller du med om att sidoinformationen kanske överäger i den här särskilda förundersökningen? – Sidoinformationen i sig kan ju ha haft betydelse för att föra fram de förundersökningar som är presenterade och som kommer att presenteras. Men håller du med om beskrivningen om att det är mer sidoinformation än annan informationen? – Jag tycker väl inte att det är på det viset. Det är ju också så att de uppgifter som finns i den särskilda undersökningen, i den mån de inte blir använda, kommer att försvinna den 28 mars om inte tiden måste förlängas av något skäl, som man inte känner till idag. Men det skulle kunna bli en förlängning? – Ja, om det finns ett behov ur förundersökningssynpunkt. När kan alla registerade ungdomar hos er vara säkra på att inte vara det längre? – När den särkilda undersökningen läggs ner, säger polismästare Lars Berg.
Kristina Hedberg, Göteborg

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".