Rekorddyrt skogsbruk fortsatt populärt

Det har aldrig varit dyrare att köpa skog än det är idag. Trots att det är goda nyheter för skogsägarna har de höga priserna också medfört att allt färre överlåter sin skog till den yngre generationen inom släkten.

I dag är sju av tio skogsägare över 50 år och fyra av tio över 60 år. De höga priserna på skog gör att alldeles för få unga får in en fot i branschen.

– Den största faran är kanske att det blir svårare att generationsskifta fastigheter. Det är väldigt dyrt för ett syskon att lösa ut sina andra syskon i det här prisläget, säger Johan Jansson som arbetar på LRF Konsult, ett dotterbolag till Lantbrukarnas Riksförbund.

Många orsaker till höga priser
Priset på skog har stigit med 60 procent sedan 2003 och det finns inga tecken på en nedgång.

Orsakerna till de höga priserna är många. En av orsakerna är den stora efterfrågan på virke. En annan är att utländska spekulanter börjat visa intresse för den svenska skogen.

Ytterligare en förklaring är att kapitalstarka köpare som är mer intresserade av till exempel jakt än själva skogsbruket börjat konkurrera med skogsbrukarna vilket dragit upp priserna. Marie André äger skog utanför Uppsala och har sett den här utvecklingen på nära håll.

– En del ska leva på det som skogen ger och en del har det mer som rekreation och fritid. Det finns fler intressenter om varje fastighet och det är det som gör att priserna gått upp. Men visst tycker jag att det andas en optimism om näringen, säger hon.

Ingen nedgång trots rekordhöga priser
I årets upplaga av Skogsbarometern, en undersökning bland 621 skogsägare som LRF konsult och Swedbank står bakom, svarar tre av fyra att de tror att priset kommer att fortsätta att stiga trots att skogsmarken är rekorddyr just nu.

Det är antagligen anledningen till att nästan sex av tio fortfarande tycker att skog är en bra investering. En inställning som Johan Jansson på LRF Konsult tycker är märklig.

– Det är faktiskt väldigt anmärkningsvärt att det nästan är 60 procent av skogsägarna som tycker det är lönsamt att investera i skog till dagens priser.

Fredrik Andersson
fredrik.andersson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".