Adelns sista privilegier avskaffas

På torsdagen lade regeringen ett förslag som innebär att de sista spåren av det gamla ståndssamhället försvinner i lagstiftningen. Om förslaget går igenom innebär det att riddarhuset och adeln, nu kan jämställas med vilken förening som helst.
Ekot besökte riddarhuset i Stockholm för den svenska adeln och träffat Henrik von Vegesack, som är riddarhussekreterare. Nu försvinner det sista märket av adeln som institution i författningssamlingen. Hur ser ni på det? – Det är klart att man kan ju se ett historiskt och kulturellt värde i det här. Det är väl det som försvinner i så fall. Vad tycker du om det? – Det är ingen stor sak för mig. Jag tycker om historia och det kan ju vara trevligt att ha kvar det här, men det är ingen stor sak. Det handlar om två gamla lagar som nu ska försvinna. Ett privilegiebrev från 1723 som bland annat sade att när en adelsman dör i strid utomlands ska kungen ta hand om hans efterlevande. Den andra lagen är från 1866 då ståndsriksdagen avskaffades. Riddarhus ordningen som den lagen kallas har bland annat gett regeringen rätt att lägga förslag på adelsmötenam. Men nu blir alltså riddarhuset som vilken förening som helst, där man själva helt får bestämma regler och stadgar. Och i princip skulle det kunna innebära att man återinför adlandet i Sverige, säger Roger Pettersson på Justitiedepartementet som arbetat med förslaget. – Det är ju en intressant fråga, men den får du nästan ställa till dem själva. I och med att man nu tar bort de sista banden mellan det allmäna och adeln som sammanslutning, så kommer de ju fortsättningsvis att verka under samma förhållanden som vilken förening som helst. Men på riddarhuset finns inga sådana tankar. – Det har ju aldrig varit så att ridderskapet som adlat, utan det har alltid varit den svenske kungen. Och den möjligheten för honom upphörde 1974. Och det finns ingen som helst vare sig tanke eller möjlighet att återinföra det här igen. Så möjligheten att det skulle komma att stå Holmström på en sköld här... – ...den är obefintlig.
Patrik Holmström
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".