Ekfors krafts kontor. Foto: Anna Wedin/SR

Marknadsdomstolen friar elbolaget Ekfors

Marknadsdomstolen friar elbolaget Ekfors Kraft i målet mot kommunerna Övertorneå och Haparanda.

Kommunerna hade vänt sig till Marknadsdomstolen eftersom de anser att Ekfors kraft gör sig skyldigt till missbruk av monopolställning genom att släcka gatlyset i delar av kommunerna.

”Vi måste betala det han begär”
– Det här innebär att det blir fri prissättning på den här typen av tjänster som det är monopol på. Om vi ska ha belysning så måste vi betala det han begär. Han kan ju höja med hur mycket som helst, säger Haparandas kommunalråd Sven-Erik Bucht.

Det är en långdragen tvist om elpriser och elleveranser som marknadsdomstolen nu tagit ställning till.

Osämjan mellan de två kommunerna och Ekfors kraft hade redan pågått ett tag när Ekfors förra hösten bestämde att man skulle släcka delar av gatubelysningen i Övertorneå och Haparanda.

Höjning med 33 procent
Orsaken till det var att kommunerna inte ville betala Ekfors höjning av nätavgifterna på 33 procent.

En prishöjning som Ekfors ansåg sig ha rätt att göra för att kunna betala de omkostnader som tidigare rättstvister kostat dem.

Kommunerna har hävdat att Ekfors har missbrukat sin dominerade ställning som elleverantör och att förutsättningarna för konkurrens försvagats.

Men nu friar marknadsdomstolen Ekfors kraft i en dom som inte går att överklaga.

Domstolen kan inte se att Ekfors vägran att leverera elström påverkar konkurrensen på det sätt de båda kommunerna hävdat.

Kommunerna måste betala 500 000
Det finns heller inget skäl för påståendet att Ekforsbolagen missbrukat sin dominerande ställning på marknaden så att förutsättningarna för konkurrens försvagats, skriver domstolen i domen.

De två kommunerna måste nu ersätta Ekfors rättegångs-kostnader med 500 000 kronor.

– Vi kommer att ta kontakt med kommunerna och se om vi kan hitta en lösning som innebär att befolkningen kan få belysning även om inte alla frågor är slutreglerade i det här, säger Mikael styrman, vd för Ekfors.

Peter Öberg, Umeå
peter.oberg@sr.se

Elionor Norgren, SR Norrbotten.
elionor.norgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".