Polisen kan få nytt radiosystem i år

De brister i polisens radioutrustning som uppdagades under EU-toppmötet i Göteborg kan vara åtgärdade redan i år. Jan Bergqvist som leder regeringens utredning om ett nytt kommunikationssystem för polis säger att dagens system både är föråldrat och en säkerhetsrisk.
– Det är helt orimligt att polisradion både kan avlyssnas och till och med störas ut, men det värsta i sammanhanget är om det inträffar en stor katastrof och det behövs en kommunikation mellan flera räddningsmyndigheter, säger Jan Bergqvist. – Om den samkommunikationen slås ut eller blockeras kan det gå riktigt illa och många människoliv riskerar gå till spillo. Störningssäkert system Det Sverige behöver, som till exempel de andra nordiska länderna redan har, är ett störningssäkert radiosystem som är gemensamt för polis och alla myndigheter som arbetar med räddningstjänst. Det är inte bara så att den gamla polisradion är föråldrad och att olika regioner i landet använder olika frekvenser, något som under kravallerna i Göteborg ledde till att poliser som kommenderats dit i vissa lägen inte hörde någonting alls i radion. Måste samtala via central Än värre är att räddningstjänstens olika delar inte kan tala obehindrat med varandra. Polisen eller brandkåren måste först anropa sin kommunikationscentral. När de sedan kommit fram dit kan de tala om att någon kanske borde ringa efter en ambulans till platsen för trafikolyckan där han eller hon står. Snabbare med egna mobilen Det har hänt att poliser då använt sina privata mobiltelefoner för att det går snabbare. Ett nytt radiosystem har varit på gång länge redan. Men det är inget som man går och köper i närmaste telefonbutik. Så sent som hösten 2001 gick Statskontoret bet på att skaffa fram en radioutrustning. Då föll idén på att det inte gick att ena myndigheterna som skulle använda systemet om frågor rörande teknik och finansiering. Nytt system innan årsskiftet Men regeringen gav sig inte och tillsatte som utredare Jan Bergqvist. Han var tidigare ordförande i riksdagens finansutskott som utredare. Han utlovar nu ett nytt gemensamt system före årets slut: – Det behövs. Därför kommer vi lägga ett förslag på onsdag nästa vecka till regeringen om det här, säger Jan Bergqvist.
Stefan Winiger

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".