Kristdemokrater vill betona EU:s ”kristna arv”

Ska EU i sin framtida konstitution hänvisa till det kristna arvet? Ska det finnas hänvisningar till Gud? Det är några frågor som diskuteras livligt just nu. En av förespråkarna är den svenske kristdemokraten i Eu-parlamentet, Lennart Sacrédeus.
– Man behöver inte formulera det uteslutande så att det nämner det kristna arvet, utan det religiösa arvet, och i det är det kristna en omistlig del, men självklart är det även ett judiskt religiöst arv och ett muslimskt religiöst arv som har präglat och format det Europa vi har i dag, säger Lennart Sacrédeus. Parlamentarikerna delade Europaparlamentets folkvalda är delade. Det är främst konservativa och kristdemokrater i Europa som trycker på för att få in formuleringar om Europas kristna arv i en framtida konstitution. Andra är kritiska, och pekar bland annat på att EU inte längre är en kristen klubb, om det någonsin varit det. När unionen bildades var det kanske mer naturligt att hänvisa till unionens kristna arv. Idag lever till exempel många muslimer inom unionen, och det finns stor risk att de känner sig utanför, om EU i sin grundlag skriver in att unionen vilar på kristen grund. ”Religion något privat” En av kritikerna som tycker så är spanjoren Enrique Baron Crespo, ledare för socialistgruppen i Europaparlamentet. – Europa för mig är ett projekt som vilar på gemensamma värderingar, inte på religiös tro. Tankar om Gud hör till den personliga sfären och är inte något som ska regleras i en grundlag, säger Enrique Baron Crespo.
Willy Silberstein, Bryssel
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".