Ny lag mot tvångsgifte riskerar bli tandlös

Vid årskiftet nästa år träder en ny lag i kraft som ska förhindra att minderåriga svenskar gifts bort. Men nu höjs röster om att lagen inte kommer att vara effektiv.
Ingen svensk under 18 år ska kunna gifta sig – vare sig det sker utomlands eller inom Sverige. Det är meningen med den lag som träder i kraft 1 januari 2004. Stort mörkertal Men kommer lagen att sätta stopp för barnäktenskap i Sverige? Advokat Elisabeth Fritz tror att det är betydligt fler än de tio personer som under 2002 fått dispens att gifta sig fast de inte fyllt 18 år. – Det är viktigt att komma ihåg, att det här är personer som har ansökt om dispens. Men det är ännu viktigare att komma ihåg att det finns ett stort mörkertal, och det är framför allt ett mörkertal av familjer. Barn och vuxna och vigselförrättare som inte söker dispens. Som viger barn i Sverige trots att det handlar om barn som är under 18 år. Under förra året ansökte 58 personer om att få ingå äktenskap innan de fyllt 18 år – tio fick fick tillstånd att gifta sig. Det är ungefär så siffrorna sett ut de senaste åren. Ska gälla även utomlands Lagskärpningen om tvångsäktenskap och att 18-årsgränsen ska gälla även om man gifter sig utomlands träder i kraft 2004. Den kom till efter mordet på Fadime Sahindal för att förbättra situationen för utsatta flickor i patriarkala familjer. Men Elisabeth Fritz menar att det behövs mer lagstiftning för att stärka dessa flickors kamp att slippa tvångsgiftermål. – Vi måste, tror jag, gå in och ändra lagen. Det skulle passa väldigt bra under sjunde kapitlet som behandlar brott mot familj, att man förtydligar att vigselförrättare och föräldrar som viger eller samtycker till de här äktenskapen kan riskera åtal. Och påföljden ska också kunna vara ett fängelsestraff. Sahlin beredd se över lagen Integrationsminister Mona Sahlin är beredd att se över lagstiftningen, om inte de kyrkliga ledare i de samfund som genomför äktenskapen själva tar avstånd. – Vi har fört diskussioner med många religiösa samfund, säger Mona Sahlin. Och jag kräver att de tar plats i debatten om hederskulturen. Att ledarna inom samtliga kyrkor visar att de inte accepterar att man påtvingar äktenskapsliknande former inom sina samfund för den som är yngre än 18 år. – Om den diskussionen inte går att föra längre, om det här inte upphör, så visst är jag beredd att titta på om man skulle kunna stärka lagstiftningen i det här avseendet.
Margita Boström
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".