Forskare välkomnar hyresreform

På torsdagen presenterade parterna på hyresbostadsmarknaden – Hyresgästföreningen, allmännyttans SABO och fastihetsägarna – ett gemensamt förslag om ändringar av hyreslagen för att få fart på byggandet av hyresrätter i landet. Men Bengt Turner, professor vid Institutet för bostadsforskning vid Uppsala universitet, tror inte att förslaget kommer att få den effekten.
– Vad förslaget innebär, såvitt jag förstår, är att man ska kunna sätta hyror som svarar mot de höga produktionskostnaderna. Och vid de höga hyresnivåerna har man knappast någon efterfrågan. Vad beror det på då? – Det beror helt enkelt på att kostnaden i nyproduktion är så hög att sätter man hyra baserad på de kostnaderna så spränger man alla tänkbara vallar för vad hushållen har råd att betala. Öppnar för olika hyror i samma hus Förslaget om ändringar i hyreslagen innebär bland annat att hyrorna i nybyggda hus ska kunna täcka vad det kostade att bygga huset, och att en hyresvärd ska kunna höja hyran för en nyinflyttad hyresgäst även i ett gammalt hus. Nu tror inte Bengt Turner att de här ändringarna skulle räcka för att få fart på byggandet, men han tycker ända att det är ett bra förslag. – Det lägger grunden för en mer balanserad bostadsmarknad, och man kanske kan minska en del av omvandlingen till bostadsrätter också. Varför är det bra? – Nu har man en stor brist på bostäder. Folk köar till de här bostäderna med låg hyra. Höjer man hyran får man lite mer balans. Kan man göra det på det sättet att det bara är för de som kommer nya till bostadsmarknaden och inte drabbar dem som redan bor i beståndet så kan det naturligtvis vara en fördel. Fler förändringar krävs För att få fart på byggandet av hyresrätter krävs förändringar på fler områden. – Man får helt enkelt försöka öka konkurrensen och försöka bygga med lite enklare produkter och på billigare mark. Som det är nu är kostnaderna höga för att man bygger i centrala lägen där marken är dyr.
Patrik Holmström
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".