Håkan Jaldung försvarar sig mot kritiken

Kommenderingschefen för polisinsatsen under EU toppmötet i Göteborg, Håkan Jaldung, uttalade sig på torsdagskvällen för första gången, i SVT:s program Debatt, om Göteborgskommiténs rapport. En rapport som innebär ännu en ny sanning om vad som hände i Göteborg, sade Jaldung.
– Vi som var med under dagarna i Göteborg har vår uppfattning om vad som hände, sedan kom Rikspolisstyrelsens rapport som gav en ny sanning, och nu kommer ytterligare en sanning som kommer att gälla tills vidare, men allt är inte sanning som likt sanning är ... Svidande kritik En ny sanning som inte nödvändigtvis behöver vara sann. Ja, så kan man tolka Håkan Jaldung syn på den rapport som Göteborgskommittén lagt fram, och som innehåller svidande kritik mot hans sätt att leda Polisen i Göteborg under EU-toppmötet. Bland annat fick Jaldung hård kritik för att han bestämde att Hvidfeltska Gymnasiet skulle spärras av. Ett beslut han inte ångrar: – Jag kan alltså inte ångra det beslut som togs om exempelvis avspärrningen av Hvidfeltska, där har ju kommittén en annan uppfattning. Däremot så är det klart att det finns andra saker som jag ångrar efteråt, nu när jag kan se bakåt, precis som kommittén, ett och ett halvt år efteråt. Efter alla utredningar, efter alla rapporter som har kommit fram, det är klart att jag kan öngra en del saker som jag inte gjorde. Ångrar en del En del saker ångrar alltså Jaldung, trots allt, men han hävdar att ett av huvudproblemen med polisinsatsen i Göteborg var att han inte fick tillgång till tillräckligt många poliser. – Jag hade från början kunnat gå ut någon gång vid årsskiftet och sagt att vi behöver fem tusen välutbildade, välutrustade poliser för att klara händelserna i Göteborg, och ställt det som en förutsättning för att vara chef för insatsen. I det läget så hade jag inte fått dem, för de finns inte i Sverige. Då hade jag avsatts som kommenderingschef. Då hade jag kunnat sitta här i dag på läktaren och sagt ”titta, så det gick! Vad var det jag sade?” Bodström gav svar på tal Men att det skulle ha varit svårt att få tillgång till poliser höll inte justitieminister Thomas Bodström med om, utan gav svar på tal. – Om man hade uppfattat det på det sättet, att man skulle ha behövt fem tusen poliser för att genomföra det här, och framfört det till oss som fick kontinuerlig information under hela våren, då hade naturligtvis ansvaret gått över till oss. Då hade vi fått ta ställning till om det gått att genomföra mötet över huvud taget, sade Thomas Bodström. – Det hade nog gått att skicka fem tusen, men om det inte hade gjort det hade vi fått ta ansvar för det. Men den informationen fick vi inte. Vi fick information hela tiden att ”vi har kontroll över det här, det kommer att gå bra”.
Thorbjörn Carlsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".