Kraftig ökning av skadeanmälningar efter kylan

Jul- och nyårshelgens stränga kyla i Sverige kan på sikt leda till höjda försäkringspremier. Och det gäller inte minst på Länsförsäkringar Stockholm. Där visar mätningar att antalet skadeanmälningar ökat med hela 300 procent jämfört med förra vinterns undersökning, säger Bernt Östlin, gruppchef för egendom/privat på Länsförsäkringar Stockholm.
Skadeanmälningarna som kommit in gäller främst frusna rör i fastigheter. Och den negativa statistiken gäller för perioden 27 december förra året till den 14 januari i år. Totalt fick Länsförsäkringar Stockholm in cirka 150 skadeanmälningar, vilket ska jämföras med 40 i fjol under samma mätperiod. Och det lär bli ytterligare anmälningar när flera i efterhand bland annat upptäcker skador på sina fritidshus. Den dramatiska ökningen i Stockholmsregionen är knappast jämförbar med Länsförsäkringars kontor i övriga landet. På Länsförsäkringar Skåne och Norrbotten ligger antalet skadeanmälningar en bit över genomsnittet. Men det är långt ifrån samma siffror som i Stockholm. När det gäller If skadeförsäkringar och Folksam så säger man att ökningen av skadeanmälningar har varit måttlig. För Länsförsäkringar Stockholm har det kalla vädret alltså blivit en ovanligt dyr affär. Kostnaderna har beräknats till mellan 18 och 20 miljoner kronor. Men det behöver ändå inte betyda att försäkringspremierna höjs.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".