Bra rapporter från Microsoft och IBM

Två av världens största företag, nämligen Microsoft och IBM, kom på torsdagskvällen med positiva kvartalsrapporter, men det finns också orostecken.
I den stora rapportfloden i USA den senaste veckan har flertalet - enligt en sammanställning så många som 85 procent - av företagen redovisat bättre resultat än vad analytikerna hade väntat sig - och det gällde även tungviktarna i datorbranschen - Microsoft och IBM. Visserligen noterar IBM en minskad vinst för sjätte kvartalet i följd - men vinsten på drygt en miljard dollar det fjärde kvartalet ifjol var större än förväntat - och dessutom talar företaget om att marknaden nu börjar stabilisera sig efter några skakiga år. Mjukvarujätten Microsoft lyckades inte nå upp till sitt säljmål men redovisar ändå en vinst på dryg 2,5 miljarder dollar, vilket är mer än företaget självt och marknaden hade räknat med. Trots det sjönk Microsoft-aktien i den så kallade efterhandeln på börsen - orsaken är att företagsledningen är lite pessimistisk i sina prognoser för den närmaste framtiden, och konstaterar att det finns en fortsatt tveksamhet runt om i världen att göra investeringar i ny teknik. Microsoft överraskade samtidigt med beskedet att företaget i mars för första gången kommer att genomföra en aktieutdelning - 16 cent per aktie. Men trots att det finns en relativt positiv trend i företagens redovisade resultat, så rycks inte börserna med i någon glädjeyra - åtminstone inte hittills. Oron för krig, som förstärktes av uppgifterna igår om att FNs vapeninspektörer hittat stridsspetsar för kemiska stridsmedel, gör att stämningen är avvaktande och osäker - vilket märks både i företagens prognoser för 2003 och i börskurserna. Anders Ask New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".