Krig mot Irak kan påverka Asiens tillväxt

I asiatiska länder med känslig ekonomisk utveckling, kommer effekterna av ett eventuellt krig mot Irak att märkas. När dollarn blir svagare, medför det exportsvårigheter och minskade investeringar.
I början av det här året har USA-dollarn gradvis förlorat i värde mot den japanska yenen och en del av de andra asiatiska valutorna har följt med. Skulle det bli ett USA-lett krig mot Irak, skulle det sannolikt påverka dollarn ännu mera negativt, med återverkningar för asiatisk exportindustri. Ikapp efter Asienkrisen I flera länder i Asien, där ekonomin störtdök 1997, har återhämntningen i stort sett varit lyckosam. I Bangkok behöver jag dock inte vandra många kvarter, förrän jag ser påbörjade storbyggen, som avstannade för sex-sju år sedan och som bara står där som förfallna byggnadsplatsruiner. Ett tecken av flera på att ännu är det en bit kvar till det läge som rådde före nergången. Thailand, Malaysia, Singapore, Filippinerna, Sydkorea är i hög grad export-beroende länder och kommer inte att må väl av en ny ekonomisk kris, orsakad av ett storkrig. Nodkorea oroar Den dallrande oron för vad som ska ske i Irak, har också förtstärkts de senaste veckorna genom den nordkoreanska krisen. Skulle den krisen förvärras, kan det leda till ökad rustning och ändrad ekonomisk inriktning, enligt en koreansk säkerhetspolitisk analytiker som uttalade sig häromdagen för Asia Wall Street Journal. På sikt finns förhoppningar om att den inhemska konsumtionen i sydostasiatiska länder ska öka, så att exportberoendet minskar, men ännu är den utvecklingen långsam.
Lars Gunnar Erlandson, Bangkok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".