Han bekämpar brott för 40 miljoner kronor

New Yorks förre borgmästare Rudolf Guiliani var enligt många framgångsrik när det gällde att komma tillrätta med brottsligheten i staden New York Nu anlitas han för att göra också Mexiko City till en tryggare stad för invånarna. Arvodet är 40 miljoner kronor. Lite väl dyrt, tycker mexikanarna, rapporterar SR:s korrespondent.
Den nyanställde konsulten i säkerhetsfrågor Rudolph Guilinanis första besök i Mexico City varade i knappt 48 timmar, men det var inte fram för allt besökets korthet som fick många av Mexico Citys invånare att höja på ögonbrynen. Det var istället den metod Giuliani använde för att studera sitt nya arbetsfält. Stort säkerhetspådrag Omgiven av ett säkerhetspådrag utan motstycke - betydligt större än när den mexikanske presidenten Vicente Fox rör sig på gatorna - besökte Guiliani några av Mexico Citys mest problematiska områden. Pepito, till exempel, ett kvarter med notoriskt dåligt rykte, studerade Guiliani genom rökfärgade skottsäkra fönster, sittandes i en vit Chevrolet Suburban medan ett hundratal säkerhetsagenter intog position runtomkring och en polishelikopter cirklade ovanför. Besöket varade i cirka två minuter. Mexico City hoppas verkligen på Guiliani Djuplodande studier av den undre världen, kommenterade en av de mexikanska morgontidningarna. Men även om Guilianis besök gett upphov till många ironiska kommentarer hoppas man samtidigt att han verkligen ska kunna hjälpa till att komma till rätta med den växande brottsligheten i den mexikanska huvudstaden. Någonting måste göras, och Guiliani själv har lovat att om fyra år ska Mexico City vara lika säkert som New York, men då måste han också lyckas med det som ingen annan lyckats med före honom - det vill säga få kontroll över inte bara brottsligheten, utan fram för allt över den korruption som, enligt många, utgör den mexikanska poliskårens själva livsluft.
Lars Palmgren, Santiago

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".